Medi ambient

prevenció d'incendis

Eliminen quinze hectàrees d’eucaliptus a les Gavarres

La tala dels arbres i l’execució d’una franja de prevenció d’incendis són dues accions que han estat finançades per Nando and Elsa Peretti Foundation i liderades pel Consorci de les Gavarres

La tala de quinze hectàrees d’una antiga plantació d’eucaliptus per replantar-hi alzines sureres i el desbrossament d’una franja de prevenció d’incendis al massís de les Gavarres són les dues accions presentades ahir pel Consorci de les Gavarres i que tenen com a objectiu la conservació i la prevenció d’incendis en aquest massís. Els dos projectes, liderats pel Consorci, han comportat una inversió de 45.000 euros, que ha estat finançada per Nando and Elsa Peretti Foundation.

Les quinze hectàrees d’eucaliptus eliminades eren en una part dels massís del terme municipal de Quart i propietat de Josep Maria Güell, que ahir es va mostrar molt satisfet per la iniciativa, que s’inclou en el marc del projecte From Bark To Bottle que impulsa l’organització nord-americana Cork Forest Conservation Alliance (CFCA). Segons va recordar Güell, els eucaliptus, una espècie no autòctona, van ser sembrats els anys setanta en plantacions intensives promogudes per la fàbrica de paper de Sarrià de Ter, Torras Hostench SA, que n’extreia la pasta per fer el paper, però no van donar rendiments. Ara, amb aquestes quinze hectàrees d’eucaliptus tallades per l’empresa Alameda Torrent SA, es preveu vendre la fusta per extreure’n cap a mil tones de biomassa, fet que permetrà assumir els costos i reinvertir en el projecte.

El president del Consorci de les Gavarres, Fermí Santamaria, va destacar que actuacions com les d’ahir permetran eliminar una espècie al·lòctona i canviar-la per la mediterrània, i, pel que fa a això, va recordar que es preveu que la replantació la faci a la tardor la cooperativa d’inserció social Idària. Santamaria va aprofitar per agrair la implicació de totes les parts, com Nando and Elsa Peretti Foundation, el representant de la qual, Paolo Manzin, va recordar com finança fins a 950 projectes arreu del món, però hi va afegir que aquest el sentien “molt proper”. D’altra banda, el director de Cork Forest Conservation Alliance, Patrick Spencer, va recordar com el projecte From Bark to Bottle, que va començar l’any passat i que ja ha portat una quarantena de turistes americans a visitar els territoris surers peninsulars, vol mostrar no només el món del suro, sinó també la cultura que l’acull i de la qual “no pot ser separada”.

A més de la tala d’eucaliptus, ahir es va anunciar el desbrossament d’una franja de deu metres d’ample –cinc per banda– al llarg de cinc quilòmetres de pista al terme municipal de Sant Martí Vell. L’actuació, a banda de reduir la càrrega de combustible forestal, permetrà facilitar la intervenció i el trànsit dels vehicles dels bombers en cas d’incendis. En la presentació de les dues accions també hi van ser l’alcalde sortint de Quart, Pere Cabarrocas, i l’alcalde de Sant Martí Vell, Robert Vilà.

LA XIFRA

400
hectàrees
de plantacions d’eucaliptus queden encara a les Gavarres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona