Medi ambient

medi ambient

Descoberta a l'Anoia una nova espècie d'insecte

El llagost-pedra d'Ancosa o ‘Prionotropis ancosae' es localitza únicament en un altiplà rocallós de la Llacuna

En tot el món existeixen només vuit espècies d'aquest gènere d'ortòpters

La plana d'Ancosa, un altiplà rocallós calcari situat a l'extrem meridional de l'Anoia, amagava una sorpresa gairebé única al món: una nova espècie d'insecte.

Es tracta del llagost-pedra d'Ancosa (Prionotropis ancosae), un gènere d'ortòpters del qual a tot el món només existeixen vuit espècies, distribuïdes per les zones estèpiques d'Europa i l'Àsia. La descoberta s'ha fet en el marc dels treballs de seguiment i censos de les espècies d'invertebrats amenaçats, i arran d'un avís dels naturalistes Xavier Bayer i Francesc Guasch.

Els científics del servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat van notificar l'any 2014 la presència en aquest punt del que, en principi, es creia que era el llagost-pedra de timoneda (Prionotropis flexuosa), del qual només se'n té constància a la timoneda d'Alfés (Segrià). Posteriors inspeccions de tècnics del servei de Fauna i Flora, i de membres del Cos d'Agents Rurals, a la zona, amb exàmens als exemplars que van trobar els anys successius, van determinar que es tractava d'una espècie diferent de la que vivia a la timoneda.

La nova espècie descoberta, el Prionotropis ancosae, és un dels insectes més amenaçats de Catalunya, juntament amb el llagost-pedra de timoneda. Tots dos tenen una àrea de distribució molt restringida, són de gran raresa i la densitat d'exemplars de les seves poblacions és molt escassa en els seus respectius ecosistemes, uns vuit exemplars per cada 1.000 metres quadrats.

L'hàbitat del llagost-pedra d'Ancosa és l'altiplà anomenat plana d'Ancosa, un espai protegit segons el pla d'espais d'interès natural (PEIN), aprovat l'any 1992, i la llei 12/1985, d'espais naturals. Aquest altiplà està situat al terme municipal de la Llacuna, a la frontera meridional de la comarca de l'Anoia amb les de l'Alt Camp i l'Alt Penedès.

L'aïllament d'aquest altiplà ha propiciat que, durant milions d'anys, s'hagi anat diferenciant l'espècie de llagost-pedra d'Ancosa de la resta d'espècies d'aquest grup.

A partir de la seva descoberta, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha creat un protocol de censos i ha dissenyat una metodologia per elaborar el pla de conservació del llagost-pedra d'Ancosa, que ha fet d'aquest discret racó de l'Anoia casa seva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona