Medi ambient

municipal

impost a les nuclears

El nou impost a les nuclears deixarà 12M euros anuals al seu entorn

El nou impost de la Generalitat sobre les nuclears, que en grava el risc mediambiental de la producció, manipulació i transport, custòdia i emissió d'elements radiotòxics, deixarà un 20% de la recaptació a les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona. percentatge que en xifres absolutes es tradueix en uns 12 milions d'euros anuals dels 60 milions d'euros que el Govern preveu recaptar amb la nova taxa. Els primers diners, que corresponen a la recaptació des d'abril de 2017, arribaran al territori a principis de 2018. Per aquest motiu, el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, s'ha reunit amb els consells comarcals de la Ribera d'Ebre i el Baix Camp i els delegats del govern del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. la reunió ha tingut per objectiu constituir un grup de treball que dissenyi i gestioni projectes estratègics on destinar aquesta inversió per millorar la competitivitat del territori. També s'han concretat aspectes del nou reglament de l'impost que s'ha d'aprovar abans de finals d'any.

El secretari d'Hisenda ha defensat que l'impost sobre les nuclears és una “estratègia” a llarg termini, “justa i necessària per al territori” davant un futur sense centrals i sense els llocs de treball que generen, que calia impulsar de nou, evitant la doble imposició per la qual va ser revocat pel Tribunal Constitucional (TC).

A diferència del 2014, el nou impost ha rebut l'aval incondicional del Consell de Garanties Estatutàries. “Ens dona la tranquil·litat que l'impost aguantarà qualsevol dictamen del TC i tenim la confiança que pot prosperar en qualsevol dels escenaris possibles”, ha defensat Salvadó.

Un mes després de la seva aprovació, el govern estatal no ha demanat la intervenció de l'alt tribunal, tot i que encara hi ha marge per fer-ho, atès que disposa de sis mesos. “Si l'Estat té algun dubte sobre alguns dels impostos que aprova el Govern de Catalunya actua de manera immediata, com tenim infinitat d'experiències en els darrers anys, malauradament. Però en aquest cas no hi ha hagut cap moviment i ens dona confiança”, ha afegit el secretari d'Hisenda.

Gestionar l'impost

La Secretaria d'Hisenda considera imprescindible que el territori es doti de l'estructura necessària per gestionar el 20% del que es recapti amb el nou impost; diners destinats a operacions d'impuls a l'economia del territori però també a projectes de millora de la seguretat i la prevenció dels riscos nuclears. Lluís Salvadó ha insistit molt en aquest punt: “La xifra que rebrà el territori és molt significativa; caldrà gestionar-la de forma estratègica, no des de la lògica de la repartidora per acontentar a l'administració local, sinó impulsant projectes de caràcter estratègic que reactivin en les línies que consensuïn les administracions i que poden donar un impuls econòmic de fons als territoris afectats”, ha manifestat.

La gestió dels diners es reglamentarà. La feina prèvia per fer aquesta normativa ja ha començat, perquè cal que estigui aprovada a finals de 2017, atès que els primers diners de l'impost arribaran a principis de 2018 (els corresponents a la recaptació entre l'1 d'abril i el 31 de desembre d'enguany). També s'ha creat una comissió de treball per començar a debatre i analitzar quin tipus de projectes es poden desenvolupar. Aquest grup mantindrà reunions periòdiques.

Salvadó ha justificat que no es creïn dos unitats de treball, una per a les Terres de l'Ebre i una altra per a Tarragona, ja que era “poc operatiu” i calia impulsar projectes de planificació territorial i de país amb aquests nous recursos. Tot i que es prioritzaran les actuacions als municipis d'influència de les centrals d'Ascó i Vandellòs –uns 10 quilòmetres de radi- , tampoc s'exclouran propostes de pobles contigus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona