Medi ambient

medi ambient

control de plagues

L'ofensiva contra el ‘Tomicus' s'estén a tot el Maresme

Les tres associacions de propietaris forestals comencen la tala de pins morts per culpa de la plaga en unes 80 hectàrees amb els ajuts de la Generalitat

Confien enllestir-ho abans de març, quan l'insecte sortirà del tronc

A partir d'avui les tres associacions de propietaris forestals que hi ha al Maresme començaran a netejar els pins morts afectats pel Tomicus piniperda en unes 80 hectàrees de bosc. Serà l'ofensiva que s'estendrà de nord a sud de la comarca per mirar de frenar aquesta plaga que està matant els pins més debilitats pels anys de sequera.

Les certificacions per a les finques que s'han acollit als 100.000 euros d'ajuts de la Generalitat ja tenen el vistiplau i poden començar. És una feina que els propietaris forestals confien poder enllestir a temps perquè s'ha d'acabar abans del març, quan l'insecte torna a sortir de dins el tronc i es podria propagar a altres exemplars. “Confiem poder fer el màxim de feina en aquests mesos per aclarir el bosc, però s'hi haurà d'estar a sobre perquè la situació empitjora”, explica en l'associació de la Serralada Litoral Pep Canals.

Dins l'àmbit del Parc Serralada Litoral, els propietaris van sol·licitar actuar en 24,5 hectàrees distribuïdes en cinc finques situades a Teià, Vallromanes, Vilassar de Dalt i Cabrils. A totes tenen més d'un 80% dels pins pinyers afectats pel Tomicus que es talaran i es traurà l'arbre sencer per fer el trasllat i l'aprofitament per fer-ne biomassa.

La recentment creada Associació de Propietaris Forestals de Boscos del Maresme actuarà a set municipis més per tractar el Tomicus. Començarà a fer-ho a Dosrius, Argentona, Mataró, Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt i a la zona del Remei, entre els dos Arenys. Aquestes actuacions formaran part de les 28 hectàrees que en l'associació van sol·licitar per aconseguir els ajuts per als propietaris en una zona, el Maresme central, molt castigada per la plaga. “Calen més ajuts i solucions per frenar la plaga perquè això d'ara només és un pedaç”, explica l'enginyer de forests del Consell Comarcal, Oriol Bassa.

LA XIFRA

1.250
euros són els que se subvencionen per cada hectàrea que es netegi amb els ajuts de la Generalitat.

LA FRASE

Calen més ajuts i solucions per frenar la plaga, perquè això d'ara només és un pedaç
Oriol Bassa
associació de propietaris forestals de boscos del maresme

Molta feina als parcs urbans

L'associació de propietaris forestals del Montnegre i el Corredor també s'ha acollit als ajuts per actuar a 27,5 hectàrees de finques de Sant Pol de Mar, Arenys de Munt, Llavaneres, Caldetes i Mataró. El tècnic forestal, Martí Rosell, explica que s'han avançat en tasques de neteja del Tomicus en alguns finques que quedaven excloses dels ajuts de la Generalitat perquè són dins la zona urbana. És el cas del Parc Forestal de Mataró, on fa setmanes que ja hi treballen. “La tala d'arbres en aquests espais És delicada i genera molta controvèrsia, perquè la gent s'alarma, però han d'entendre que fer-ho és necessari perquè són un focus de la plaga, perquè l'insecte hi torna a criar”, explica Rosell.

En l'associació tenen signats convenis amb altres ajuntaments per fer les actuacions a parcs urbans. És el cas del parc de can Muntañà de Caldes d'Estrac, on la pineda que puja fins a la torre dels Encantats es veu afectada per la clapa marronosa dels pins morts. Segons Rosell, amb els recursos extraordinaris que també ha destinat la Diputació per combatre la plaga, podran actuar a una vintena de finques i fer neteja a un total de 95 hectàrees.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona