Medi ambient

Rull mana tornar el camí de les Aigües de la Molina a l'orografia original

El conseller de Territori ho ordena en una resolució que dona la raó a la plataforma Salvem la Molina

Hi havia un abocador de runes il·legal

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha dictat una resolució en què mana restablir l'estat original del camí de les Aigües de la Molina, al municipi d'Alp, on es van fer abocaments de runes que van modificar l'orografia d'aquesta zona i es va talar part d'un bosc de pins. L'Associació Salvem la Molina ha manifestat la seva satisfacció per aquesta resolució, que és fruit del contenciós que ha mantingut amb la propietat dels terrenys, amb l'Ajuntament d'Alp i amb Urbanisme durant els últims anys. L'entitat remarca que la resolució reconeix que l'àmbit objecte de l'ordre de restauració és el reflectit en l'ortofotomapa de la zona de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya del 2010. Per això, Salvem la Molina insisteix que el programa de restauració ha d'incloure la proposta de restauració de tot l'àmbit per restituir els terrenys originaris, retornant-los a la cota natural existent abans de les actuacions il·legals així com la seva posterior reforestació. “La restauració que es va fer anteriorment, si així es pot dir a plantar uns quants pins, no és la que hauria de ser segons la resolució, com també sempre ha defensat la nostra associació. Davant l'evidència que l'Ajuntament donava per feta la insuficient restauració, malgrat la sentència del TSJC del 2015, Salvem la Molina va demanar l'execució de sentència”, ha manifestat la presidenta d'aquesta plataforma, Núria Martí.

L'entitat hi afegeix que l'Ajuntament es va refermar en aquesta posició, però que han aportat fotos de l'estat actual de l'abocador davant del TSJC i que aquest els ha donat novament la raó. “Cal, per tant, deixar la zona com era en origen i fer una bona restauració. La nostra associació vetllarà per assegurar-nos que sigui així”, ha dit la presidenta de la plataforma. A més, hi ha afegit que esperen que la restauració es dugui a terme al més aviat possible. “I esperem que els costos recaiguin sobre els culpables de la il·legalitat”, ha conclòs.

L'Ajuntament

L'alcalde d'Alp, Ramon Moliner, que no estava en el càrrec quan van tenir lloc els fets, ha manifestat que l'Ajuntament no es considera part en la resolució del conseller Rull. “De fet, ho demostra el fet que no ens han notificat res”, ha indicat. Moliner ha dit que han tingut accés a aquesta resolució arran de l'interès de la premsa i hi ha afegit que, en tot cas, no hi queda massa clar què mana. Segons ell, és una resolució dirigida a la propietat dels terrenys.

Mentrestant, continua obert el procés penal mentre s'espera que el jutjat de Puigcerdà dicti sentència.

LA XIFRA

83.000
metres cúbics
de terra i runa es van abocar al paratge del camí de les Aigües de la Molina.

LA FRASE

Hem de felicitar-nos que la conselleria i el TSJC reconeguin en paral·lel les nostres tesis!
Núria Martí
Presidenta de Salvem la molina

LA DATA

2010
És l'any
de l'ortomapa en què s'ha de fonamentar la restauració de la zona afectada pels abocaments de runes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona