Medi ambient

Més cranc de potes blanques pel Ter, el Fluvià i la Muga

Són exemplars criats al centre de reproducció d'aquest crustaci que gestiona a Olot el Parc Natural de la Garrotxa

És una espècie amenaçada per un paràsit introduït pel cranc americà

Tècnics del Centre de Reproducció del Cranc de Riu Autòcton d'Olot, amb la col·laboració dels Agents Rurals, han alliberat 687 exemplars de cranc de riu autòcton, entre final d'octubre i principis de novembre. S'han dut a terme en diversos punts de les conques dels rius Fluvià, Ter i Muga.

En concret, a Sant Jaume de Llierca, a la conca del Fluvià se n'han alliberat 224; a Sant Feliu de Pallerols, a la conca del Ter, 187, i 276 a la conca de la Muga. Fins l'any que ve, any de finalització del projecte europeu Potamo Fauna, en el qual s'emmarca aquest projecte, els reforçaments es porten a terme en vuit sectors Xarxa Natura 2000 de les comarques gironines.

Un dels principals objectius del projecte europeu Life Potamo Fauna Conservació de fauna fluvial d'interès europeu a la Xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga és la conservació i recuperació del cranc de riu de potes blanques (Austropotamobius pallipes), una espècie greument amenaçada.

Població en risc

El cranc de riu autòcton era una espècie habitual a la major part de cursos hídrics de l'Europa meridional. A finals de la dècada dels anys setanta del segle passat, es va produir una epidèmia a causa d'un paràsit, l'afanomicosi Aphanomyces astaci, coneguda com la pesta dels crancs, que va provocar una disminució dràstica de la població. Aquest paràsit va ser introduït pel cranc americà, espècie que s'ha estès ràpidament pels rius del país.

L'expansió d'aquesta malura s'ha vist accentuada per l'expansió recent del cranc senyal i del cranc dels canals d'origen americà. A la conca del riu Fluvià, fa més de vint anys que s'està treballant amb el coneixement d'aquesta espècie i 10 en el pla de recuperació. L'any 2004 es va crear el Centre de Reproducció del Cranc de Riu Autòcton a Olot, gestionat per l'equip tècnic del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

LA DATA

2004
És l'any en què
es va crear el Centre de Reproducció del Cranc de Riu Autòcton al molí de la Moixina d'Olot


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona