Medi ambient

medi ambient

estudi

El govern planteja l'estudi de l'aire del polígon sud el 2017

S'instal·laran dos nous punts per mesurar la qualitat ambiental de la zona abans de finals d'any a la Canonja i la Pineda

Esperen que els grups de treball tanquin en aquest termini el consens sobre la metodologia a seguir

La possibilitat d'un estudi sobre la qualitat de l'aire a l'entorn del polígon químic sud del Tarragonès, que ha estat reivindicada en els darrers anys per diverses entitats i ajuntaments, està més a prop. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va anunciar ahir durant la tercera sessió de la Taula de la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona que el govern podrà encarregar aquest esperat anàlisi l'any vinent. Serà després que els dos grups de treball creats en la darrera sessió de l'organisme, la primavera passada, arribin a un consens sobre el mètode a seguir i els components que s'analitzaran, ja que molts no tenen legislació ni altres estudis previs associats. “Serà sobre aquest consens que encarregarem aquest estudi”, va destacar Rull, que va subratllar el treball conjunt en aquest aspecte que estan fent les universitats URV i UPC, i també el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

Mentre que la Generalitat espera que la culminació d'aquesta tasca arribi abans de finals d'any, en el mateix termini està prevista la posada en marxa de dos nous punts de mesurament de la qualitat de l'aire a l'entorn del polígon sud, en concret a la Canonja i al nucli de la Pineda (Vila-seca).

Amb aquests nous punts, la xarxa al Camp de Tarragona passarà d'onze a tretze punts, una xifra “molt per damunt del que estableix qualsevol normativa”, segons va destacar Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental. El govern ja ha publicat les bases del concurs per a la compra de l'equipament necessari, que servirà també per mesurar els 89 components orgànics volàtils que des d'aquest estiu ja es mesuren també al polígon nord, i que han multiplicat per quatre els 24 contaminants que fins fa poc es controlaven.

Els dos grups de treball vinculats a la taula han analitzat els 51 estudis sobre la qualitat ambiental disponibles, i han estudiat el risc i les regulacions disponibles per a cadascun d'aquests 89 components. També s'està treballant en un nou protocol de comunicació dels incidents de la indústria química a la població.

LA FRASE

Els ciutadans demanen dades clares i comprensibles. Ajustarem els protocols que calgui
Josep Rull
conseller de territori i sostenibilitat

Cel Net veu poca implicació dels ajuntaments

La plataforma Cel Net va lamentar ahir la falta d'implicació de la majoria d'ajuntaments en els dos grups de treball associats a la Taula de la Qualitat de l'Aire, ja que, segons van denunciar, tan sols hi prenen part de manera activa els municipis de la Canonja, Alcover i els Garidells, amb absències tan destacades com ara la de Tarragona. “Després, tots vénen a la sessió de la taula a fer-se la foto, però no als grups on de veritat s'està fent una feina que valorem positivament”, va dir el portaveu de la plataforma, Josep Maria Torres. Cel Net no va participar ahir en la sessió de la taula en protesta pel fet que es fes a la Pobla de Mafumet, municipi que no es va sumar a l'estudi que va impulsar la plataforma. L'alcalde, Joan Maria Sardà, va respondre que donen suport a un estudi liderat per la Generalitat, però no a “subvencions” a una entitat ecologista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona