Medi ambient

Medi ambient

Les plantes de tractament de purins d'Osona, a punt per reobrir-se al gener

La de l'Esquirol i la de les Masies de Voltregà són gestionades per Ignis Energía

A principis d'any han de tornar a rebre suc per fer-ne energia

Aquest estiu, el pronunciament favorable del Tribunal Suprem al recurs que va presentar l'Associació d'Empreses per al Desimpacte Ambiental dels Purins (ADAP) va significar el punt de partida per a la reobertura de les plantes de tractament de purins. Aquella decisió deixava sense efecte l'ordre de l'any 2014 del govern espanyol en què es reduïen dràsticament els incentius per a la producció d'energia elèctrica a les plantes de purins de tot l'Estat i s'obligava a tornar de manera retroactiva les subvencions rebudes en el darrer mig any de funcionament, dues condicions que convertien les plantes de purins en unes instal·lacions tan deficitàries que es van tancar.

De nou en marxa

Des del 2015, les dues plantes d'Osona –situades a l'Esquirol i les Masies de Voltregà– són gestionades per l'empresa Ignis Energía, que un cop va saber que s'aixecaven les sancions ja va expressar als representants de les associacions del porcí del territori que la seva voluntat era reobrir-les al més aviat possible. Durant el darrer any, Ignis Energía ha fet tasques de manteniment a les instal·lacions d'Osona, i aquesta mateixa setmana hi ha hagut una trobada amb l'Ajuntament de l'Esquirol per anunciar que amb el nou any està previst que es posi en marxa la planta que hi ha al municipi. De fet, la voluntat d'Ignis Energía és tornar a generar electricitat a les quatre plantes que són propietat seva; per tant, tot indica que la de les Masies també hauria de començar a tractar purins a principis del 2017.

Les altres dues plantes són a Valladolid i Alcarràs. Aquesta última es podria engegar a finals de novembre.

La reobertura de la planta de purins de l'Esquirol suposaria donar sortida als purins que generen una setantena d'explotacions porcines d'Osona, i es prioritzaria que els ramaders que hi portaven el suc abans del tancament l'hi puguin tornar a portar. Tot i que en aquestes instal·lacions es recicla el purí per convertir-lo en energia, les plataformes ecologistes tenen molt clar que la solució més efectiva al problema mediambiental que hi ha a la comarca d'Osona seria reduir la cabanya porcina del territori.

LA DATA

20.06.16
El Tribunal Suprem
va anul·lar la part de l'ordre ministerial del 2014 que va provocar el tancament de les plantes.

LA XIFRA

2
anys i 8 mesos
fa que les plantes de tractament de purins es van tancar a causa de la reducció d'incentius.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia