Medi ambient

El ramal amenaça un nucli de 600 tortugues d'estany

La Fundació Emys alerta que l'obra agrediria la població “més ben conservada” d'aquesta espècie al país

Creuen que es podria “destrossar” un bosc de ribera

La Fundació Emys, amb seu a Can Moragues (Riudarenes), treballa per protegir el patrimoni natural del país, sobretot la tortuga d'estany. Segons el director de l'entitat, l'ambientòleg Marc Vilahur, el ramal de la MAT a la Selva amenaça un nucli de 600 tortugues d'estany.

El nom d'Emys prové justament de la denominació científica de la tortuga d'estany (Emys orbicularis). Els seus responsables consideren que la població d'aquesta espècie a la Selva –Riudarenes, Sils, Maçanet i Caldes de Malavella– és “la més ben conservada de tot Catalunya”, assenyala Vilahur.

“Espècie bandera”

Les tortugues d'estany són una “espècie bandera”. Indiquen “la qualitat de l'hàbitat i la presència d'altres espècies. A banda de la tortuga, en les nostres basses, i en les basses circumdants, hi ha una indicació d'amfibis i fauna. Per exemple, hi ha serps d'aigua i set amfibis com ara tritons, gripaus, granotes verdes i tòtils, semblants a una granota, però més blanquinosos i amb els ulls grocs”.

Les zones humides –assenyala Vilahur– són les àrees amb més biodiversitat “i les més amenaçades”. “Són protegides per la directiva europea Xarxa Natura 2000. La llacuna eutròfica [amb molta matèria orgànica] està en recessió pels canvis d'usos del sòl, per l'eliminació dels hàbitats...”, explica.

El ramal obligaria a desbrossar 100 metres a banda i banda de la línia (50 per banda). “Això afectaria molt negativament diverses comunitats que viuen al bosc de ribera. Destrossaria el bosc.”

Emys va encarregar un informe d'impacte ambiental. Per Vilahur, el de Red Eléctrica (REE) no “té en compte la realitat”. I hi afegeix: “No hi ha cap referència a les tortugues d'estany. S'ha fet un nyap, sense tenir en compte el territori ni l'impacte paisatgístic ambiental.” Critica la MAT perquè representa un model energètic del passat. “Passar una línia de 400 kV quan pots passar amb 220 kV és un contrasentit.” El ramal a la Selva, projectat per REE, inclou 41 torres en un traçat de 17 quilòmetres (12 a Santa Coloma i 5 a Riudarenes).

LA XIFRA

100
metres
s'haurien de desbrossar (50 a cada banda de la línia), cosa que “destrossaria” el bosc.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona