Medi ambient

Medi ambient

Pasturatge amb cabres per netejar boscos a Colomers

Un ramat de cabres blanques de Rasquera i ovelles ripolleses aclariran el sotabosc en les finques dels propietaris que hi donin permís

El consistori subvencionarà els treballs per prevenir incendis

L'Ajuntament de Colomers i l'empresa Pasturabosc.cat col·laboren per netejar l'excés de vegetació als boscos del terme municipal amb un ramat de cabres i ovelles. L'experiència, similar a les assajades en altres indrets de Catalunya, ha començat aquesta setmana en uns terrenys d'unes tres hectàrees, a partir de l'acord inicial amb dos propietaris forestals dels aproximadament quinze que posseeixen finques de bosc a la població.

El ramat l'integren aproximadament una vuitantena de caps de bestiar. Hi predomina la cabra blanca de Rasquera, una varietat catalogada com a raça autòctona catalana i en perill d'extinció. A banda d'afavorir la recuperació de l'espècie, es tracta d'una varietat apropiada per eliminar arbustos mediterranis, com ara l'arítjol. En menor proporció, un parell de desenes d'ovelles ripolleses complementaran la feina, més centrades en aquest cas a netejar d'herbes el terreny.

L'experiència va començar dimecres d'aquesta setmana, en un perímetre que han delimitat amb fils electrificats perquè el ramat no es dispersi. Una gossa de muntanya dels Pirineus en té cura quan els responsables de Pasturabosc.cat, Judit Nadal i Joan Piñol, no són al lloc. De tota manera, el control que exerceixen sobre el ramat és constant, ja que resideixen a poca distància, a Gaüses, i han de complementar el menú del ramat amb farratge i l'aportació diària d'aigua. D'entrada, estimen en uns tres mesos el temps que el ramat trigarà a netejar tota la superfície delimitada, en un emplaçament idoni, perquè no han hagut de tallar cap camí ni sender. L'operació, però, s'hauria de repetir de manera periòdica amb menys intensitat fins que es redueixi el volum de plantes del sotabosc.

Aportació municipal

L'alcalde de Colomers, Josep Manel López, explicava que el municipi ha decidit subvencionar la iniciativa per fomentar la neteja del sotabosc. Fa gairebé tres anys, el novembre del 2013, el gran incendi que va arrasar unes 400 hectàrees a l'Empordanet va amenaçar el poble, amb un centenar de veïns desallotjats. I no volen que torni a passar.

L'alcalde explica que està negociant amb els propietaris de finques perquè participin en el programa. I, tot i que de moment alguns han mostrat reticències, explica que està pendent del sí d'una gran propietària que contribuiria a netejar el gros del sotabosc crescut sense control al terme municipal.

LES XIFRES

3
hectàrees
és la superfície de la zona inicial delimitada perquè el ramat de cabres i ovelles iniciïn l'aclarida de bosc.
80
caps de bestiar
integren el ramat, majoritàriament cabra blanca de Rasquera, i també algunes ovelles ripolleses.
15
propietaris
concentren la majoria de sòl forestal a Colomers. Només dos s'han adherit, de moment, a la iniciativa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona