Medi ambient

Medi ambient

Debat entre més cabal del Ter baix o pous nous a la Bisbal

L'ACA estudia amb els alcaldes del municipi i Forallac, afectats per la contaminació a les captacions del Daró, i amb Fontanilles una solució que doni “garantia d'abastament definitiva” a les poblacions

El director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Jordi Agustí, es va reunir dilluns amb els alcaldes de la Bisbal d'Empordà, Lluís Sais, i Forallac, Josep Sala, per començar a estudiar una solució per a l'abastament hídric dels dos municipis, afectat per l'episodi de contaminació “fortuït” per dos herbicides detectats a primers d'agost i agreujat per la sequera pluviomètrica d'aquest estiu. Al marge d'analitzar el funcionament dels filtres de carbó actiu que han permès aixecar les restriccions d'aigua de consum humà, Agustí va avançar que estan estudiant “alternatives complementàries que garanteixin l'abastament i les demandes futures d'aigua de manera estable i definitiva”.

A la reunió hi van assistir també el director territorial de l'ACA a Girona, Alex Rocas; el director de l'àrea d'abastament, Jordi Molist, i representants de l'empresa subministradora Aqualia, a més de l'alcalde de Fontanilles, la població on hi ha la planta de captació d'aigua que garanteix ara un 25% del cabal consumit a la Bisbal i Forallac. Una de les opcions que inicialment s'havien posat sobre la taula va ser elevar la proporció d'aigua portada a Fontanilles, a l'aqüífer del Baix Ter, però des de l'ACA preveuen altres possibilitats que anirien des d'obrir algun altre pou al Daró, o bé una captació complementària a l'àrea del Baix Ter, per reduir la pressió sobre l'únic pou obert a la planta de tractament de Fontanilles. A la captació del Baix Ter el cabal d'aigua és estable i de qualitat, però en episodis de sequera com el del 2007 hi va haver diverses veus que alertaven del risc de salinització dels nivells freàtics.

El regidor de Comunicació de la Bisbal, Josep Maria Castells, destacava que “l'objectiu és no malmetre el medi”. I l'alcalde de Forallac, Josep Sala, deia que la decisió final dependrà dels estudis de l'ACA.

LA DATA

09.11.07
Fa gairebé nou anys
es va inaugurar la captació de Fontanilles, al Baix Ter, per pal·liar el dèficit dels pous al Daró

Continua el control als pous del Daró

Paral·lelament, l'ACA té previst continuar fent mostreigs dels pous afectats per la contaminació d'herbicides per conèixer l'abast de la presència dels compostos i l'evolució de l'estat qualitatiu i quantitatiu de l'aqüífer. Des de l'ens, però, van admetre als alcaldes que serà difícil trobar l'origen dels contaminants, i s'atribueix el creixement de les concentracions a la minva dels nivells d'aigua després de molts mesos amb dèficit de precipitacions. La sequera “pot afectar directament l'estat qualitatiu i quantitatiu de les masses d'aigua subterrània”, ressalta el comunicat de l'organisme.

D'altra banda, l'ACA tindrà en compte les incidències en el subministrament que s'han produït a la Bisbal i Forallac aquest estiu en la pròxima convocatòria d'ajuts a l'abastament municipal d'emergència, sobretot pel que fa a les despeses que el municipi bisbalenc va fer per dur aigua potable a les llars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona