Infraestructures i serveis

El Suprem tomba un altre recurs contra la MAT

L'havien presentant la Iaeden, la CUP i la plataforma Alarmat

El Tribunal Suprem ha donat un altre revés als opositors a la MAT i ha tombat un recurs presentat contra l'acord del Consell de Ministres que va permetre aixecar les torres dels 400 kV entre Bescanó i Santa Llogaia. El recurs l'havien presentat els ecologistes de la Iaeden, la CUP i la plataforma Alarmat. Hi exposaven fins a onze motius per tombar l'acord pres per La Moncloa. Sostenien que el projecte s'havia aprovat de manera unilateral, amb multitud de mancances ambientals i que, a més, no s'havia tingut en compte la veu del territori. El TS, seguint la línia d'altres sentències dictades en relació amb la MAT, rebutja el recurs i sosté que, tant aquest tram dels 400 kV com tota la interconnexió, va ser ajustada a llei. Allò curiós del cas, però, és que tot el feix de recursos tot just es resolen ara, quan ja fa temps que la MAT ha entrat en servei.

El recurs contenciós que ara el TS ha tombat es referia exclusivament a l'acord del Consell de Ministres pres el 2 d'agost del 2013, que declarava d'utilitat pública el projecte dels 400 kV entre Bescanó (Gironès) i Santa Llogaia d'Àlguema (Alt Empordà) i donava llum verd a Red Eléctrica per aixecar les torres de la línia.

Al recurs, s'hi esgrimien fins a onze motius per sol·licitar que s'anul·lés i es revoqués la decisió. Entre d'altres, els demandants subratllaven que el projecte s'havia aprovat “prescindint del procediment legal establert”, que s'havien “fragmentat artificialment” tots els trams de la interconnexió quan s'haurien d'haver tramitat conjuntament i que hi havia multitud de mancances ambientals (perquè no se n'havia aprovat l'estudi preceptiu).

La sentència rebutja tots els arguments i diu que l'aprovació del projecte Bescanó-Santa Llogaia va ser ajustada a llei perquè el Consell de Ministres va tirar endavant la MAT dos dies abans que entrés en vigor un nou decret que suspenia l'autorització de noves línies, i perquè el decret excloïa “aquelles instal·lacions necessàries per a les connexions internacionals”.

LA DATA

2014
va ser l'any
que es va engegar la MAT, al novembre. Poc després, ho va fer la connexió subterrània que creua els Pirineus.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia