Medi ambient

medi ambient

alerta d'incendis

Pas restringit al cap de Creus i al Montgrí pel risc d'incendi

Fins a 38 municipis de l'Alt Empordà i el Baix Empordà estan afectats des d'ahir i fins avui al vespre per l'activació del nivell 3 del pla Alfa

326 activitats de feines forestals o agrícoles han estat suspeses

Des d'ahir a la matinada i fins avui al vespre, com a mínim, s'ha activat el nivell 3 del pla Alfa, de màxima vigilància pel perill d'incendis, en 38 municipis de la franja litoral de l'Alt Empordà i el Baix Empordà. Una de les primeres conseqüències derivades d'aquesta situació ha estat l'entrada en vigor de restriccions d'accés a les àrees del cap de Creus i del massís del Montgrí, que ha decretat la conselleria d'Agricultura.

Les mesures comporten la col·locació de barreres i controls a les principals pistes d'aquestes àrees per impedir el pas de vehicles a la zona del massís del Montgrí i del cap de Creus, i fins i tot dissuadir l'accés a peu de persones. Reduir l'afluència de persones té un doble objectiu: d'una banda, es redueixen les possibilitats que hi hagi comportaments perillosos (llançament de burilles, escalfament de motors i guspires provocades per activitats diverses); d'altra banda, la restricció del pas també garanteix que les pistes quedin lliures per al trànsit de bombers i de vehicles d'emergència si, tot i les precaucions, es declara un incendi.

En aquest sentit, fonts del Departament d'Agricultura expliquen que, entre ahir i avui, en aquestes àrees de l'Alt Empordà i el Baix Empordà s'han suspès 326 activitats autoritzades prèviament. Sobretot, es tracta de tasques forestals, agrícoles o de manteniment de carreteres i camins, que, amb la utilització de maquinària, piques o radials, poden provocar guspires. Són els Agents Rurals, juntament amb el Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (Gepif) i Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), els que s'encarreguen d'efectuar la vigilància als espais on es mantingui activat el nivell 3 del pla Alfa. D'altra banda, pel que fa al Parc Natural del Cap de Creus, també s'ha tancat fins a aquesta nit l'accés a l'aparcament del paratge de Tudela. Fonts del parc explicaven ahir que durant aquests dos dies només hi havia una activitat autoritzada prèviament –una sessió fotogràfica– i que el parc estava pendent de valorar si es mantenia o s'ajornava.

Vent, sequera i calor

El perill que motiva l'activació del nivell 3 del pla Alfa es deu principalment a l'entrada de vents, sobretot a la zona de l'Empordà amb tramuntana forta, al cap de Creus i en zones properes. La combinació d'aquest vent amb temperatures elevades per l'època genera humitats relatives baixes generalitzades. L'episodi es presenta fora del calendari d'elevada activitat d'incendis, però la greu sequera que està vivint gran part del territori, així com l'entrada
de vent, fa que augmenti el perill, que a la zona de l'Empordà més afectada per la tramuntana pot arribar a ser extrem.

Està previst que el nivell 3 del pla Alfa es mantingui activat aquesta nit; posteriorment, basant-se en les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, i tot i la possible millora de les condicions meteorològiques, es preveu que el nivell 2 serà el més freqüent durant tota la setmana, amb la sequera més forta. Els municipis que fins a aquesta nit es veuen afectats per l'activació del nivell 3 són els següents:Alt Empordà: Cadaqués, Castelló d'Empúries, Colera, el Port de la Selva, la Selva de Mar, l'Escala, Llançà, Palau Santa Eulàlia, Palau-saverdera, Pau, Portbou, Roses, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Siurana, Torroella de Fluvià, Ventalló, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum.Baix Empordà: Albons, Begur, Bellcaire d'Empordà, Foixà, Fontanilles, Gualta, la Tallada d'Empordà, Mont-ras, Palafrugell, Palau-sator, Pals, Regencós, Serra de Daró, Torroella de Montgrí, Ullà, Ultramort i Verges.En aquests municipis s'han suspès totes les autoritzacions d'activitats que poden generar perill d'incendi forestal.

LA XIFRA

326
activitats
de caire forestal o agrícola, autoritzades prèviament, han estat suspeses a les àrees de perill.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia