Administracions

ARTUR GINESTA

ALCALDE D'ARGELAGUER (IPA)

“No es valora prou el parc del Garrell”

Voldria que el recinte fos un bé cultural d'interès nacional

Preveu tenir acabat el POUM en aquest mandat

Agrupació d'electors
Artur Ginesta, paleta retirat, va néixer a Barcelona el 1958 i fa més de trenta anys que viu a Argelaguer. No milita en cap partit. En les últimes eleccions municipals va encapçalar l'única llista que es va presentar al poble, una agrupació d'electors formada per gent de sensibilitat política variada. “Legalitzar l'agrupació va ser molt complicat”, recorda.
Com es van trobar l'Ajuntament?
Bé, francament bé, econòmicament i en tots els aspectes.
L'anterior consistori va retirar el projecte de POUM a causa de la gran quantitat d'al·legacions que s'hi van presentar. Com ho afrontaran, vostès?
Una de les prioritats que portàvem en el programa era acabar el pla general. El primer dia que vaig entrar al despatx de l'ajuntament em vaig posar a revisar totes les al·legacions. Són problemes perfectament solucionables, principalment referits a l'índex d'edificabilitat. No tenim pressió urbanística, aquí tenim espai de sobra; com qui diu, Argelaguer és al mig d'un jardí! [Riu.] Crec que ho solucionarem fàcilment. La idea és que en aquest mandat l'aprovem, a partir del projecte que tenim aparcat.
De seguida d'accedir al govern van organitzar una consulta ciutadana (sobre uns aparcaments). En faran més?
Sempre que calguin. És probable que en convoquem alguna altra en aquest mandat. Les consultes et permeten estar més segur del que fas perquè a vegades, des de l'Ajuntament, tens una determinada percepció del que pensa la gent i potser en realitat no és així.
Quin futur preveuen per al parc
del Garrell?
La nostra intenció és que esdevingui un símbol per al poble i per a la comarca. Estem parlant amb el Departament de Cultura perquè ens ajudi a conservar-lo i potenciar-lo, com a obra d'art que és. Tenim dues persones, en Jordi Ayats i en Pere Bassagañas, que ja ajudaven en Pujiula, que hi estan treballant. Una part del recinte està declarada bé cultural d'interès local (BCIL) i demanem a Cultura que ho declarin tot plegat d'interès nacional (BCIN). Un altre repte que tenim plantejat és canviar el concepte que molta gent té del parc. El veuen com un espai infantil, un lloc per jugar-hi. Com pot ser que arreu del món ho considerin una meravella des del punt de vista artístic i aquí no tingui aquest reconeixement? Penso que des del govern no se li dóna la importància que es mereix. És una llàstima. Com a mínim, hauríem de conservar el que tenim, igual que feia en Pujiula, que anava reparant el que es feia malbé.
Els ajuntaments de la vall del Llierca han començat a parlar de mancomunar serveis. Quins són els objectius a curt termini?
La idea és tenir més força davant de les administracions superiors. Tots som pobles petits i sovint no ens fan prou cas. Junts som més de tres mil habitants. La idea no és mancomunar, no pretenem anar tan lluny, però sí fer projectes comuns com ara garantir l'abastament d'aigua, que a vegades és problemàtic. Pensem en una possible connexió de les xarxes. Una altra és la millora de les comunicacions amb el desplegament de la fibra òptica, un projecte que lidera el Consell Comarcal. Per entendre'ns, el model seria la zona d'ensenyament rural (ZER) del Llierca, o sigui, aplicar a altres camps aquesta coordinació d'escoles, que està funcionant molt bé. Sembla fàcil, però no ho és tant perquè cada poble té establerts els seus sistemes.
El turisme pot ser un sector a tenir en compte, a Argelaguer?
Sí, però el nostre model és el turisme tranquil, familiar. Per accedir al parc del Garrell, si us hi heu fixat, s'hi ha d'anar a peu, cal deixar el cotxe lluny. Ara estem executant el projecte de recuperació de camins fluvials, que fa la Fageda. La intenció és poder passejar per tota la vora del riu, fins a Sant Jaume, sense gairebé tocar asfalt. Hi haurà punts d'observació d'ocells. A la llarga hi volem fer un carril bici.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona