Administracions

Castelldefels recupera la biblioteca Fernández Jurado

L'equipament, que va obrir les portes el 2012 amb el PP al govern, va relegar a una sala el nom del poeta i lluitador antifranquista

El ple municipal aprova el canvi de nom a instàncies d'un col·lectiu

Candela López, alcaldessa de Castelldefels des de fa poc més d'un mes, va tancar el discurs que va fer en el ple d'investidura amb un poema de Ramón Fernández Jurado. Tota una declaració d'intencions, com s'ha vist en el primer ple ordinari de l'Ajuntament, que el primer que va fer, dijous passat, va ser aprovar el canvi de nom de la biblioteca municipal, de manera que la biblioteca Central es diu ara biblioteca Fernández Jurado.

El canvi de nom ha estat acompanyat de polèmica ara i el 2012, que és la data en què el govern del PP va inaugurar la nova biblioteca. El 1986 a Castelldefels obria les portes la biblioteca Ramón Fernández Jurado, un poeta i polític arrelat a la ciutat. Passats els anys, l'equipament va quedar petit i obsolet i es va començar a construir una nova biblioteca, en un emplaçament més cèntric i amb millors instal·lacions. El PP, que governava llavors, va decidir que l'equipament es diria biblioteca Central, justificant la centralitat física i també funcional del nou equipament. Van sorgir llavors veus discrepants entre l'oposició, especialment entre el PSC, ja que Fernández Jurado va ser regidor socialista, però també entre altres partits de l'oposició i una part de la ciutadania, que reclamaven el paper cultural de Fernández Jurado. Com a concessió, el PP va mantenir el nom en una sala annexa, que ara es dirà Margarida Xirgu.

Dijous es va acordar el canvi de nom a instàncies del col·lectiu Ramón Fernández Jurado. La portaveu, Maria Josep Udina, va reclamar el nom com a “millor homenatge per a qui va ser poeta, narrador i defensor dels drets humans”. El portaveu de Movem, Jordi Miralles, va assegurar que amb aquesta decisió “es reverteix la decisió injusta que va prendre el PP, que va voler girar full a la història”, amb referència a l'antifranquisme del poeta i polític. La socialista Maria Miranda va afirmar que el canvi de nom és “una oportunitat única per retre homenatge a un referent cultural” de la ciutat.

Ebenista, cenetista i socialista

Rosa M. Bravo

Ramón Fernández Jurado, d'origen almerienc, va treballar com a ebenista i el 1929 va començar l'activitat sindical, primer a la CNT i després a la UGT. Posteriorment es va afiliar al POUM i en la Guerra Civil va participar en els combats de Barcelona i Aragó. Va passar per les presons franquistes i per l'exili fins al 1964, en què va tornar a Catalunya. Esperantista i poeta, va ingressar a les files socialistes i el 1983 va ser escollit edil a Castelldefels i el 1984, diputat al Parlament, però va morir pocs dies després.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona