Administracions

La revisió cadastral afecta una cinquantena de municipis

La regularització no és igual a tots els pobles fixats pel BOE: en molts casos afecta només algunes finques i en d'altres ni s'ha fet

Teòricament és una “amnistia” i s'anirà fent a tots els pobles fins al 2016

La regularització suposa sovint un augment que es nota en l'IBI
Les sancions per no haver notificat els canvis són de fins a 6.000 euros

La regularització cadastral que s'està duent a terme a tot l'Estat –i que suposa en molts casos un augment que repercuteix en l'import a pagar en l'impost sobre béns immobles (IBI)– afecta de moment una cinquantena de municipis gironins. Són els que ja han sortit publicats en les llistes del BOE que donen inici a la revisió, tot i que en molts casos la regularització tot just està començant o fins i tot no s'ha fet. En la majoria, només afecta un nombre limitat de finques. De moment són una cinquantena de municipis, però teòricament el procés ha d'afectar tothom entre aquest any i el que ve, tot i que segurament s'allargarà el termini.

El govern estatal del PP va aprovar el desembre del 2012 un procés de regularització extraordinària a dur a terme entre el 2013 i el 2016 per combatre el frau fiscal. L'objectiu del procés és incorporar al cadastre totes les construccions o alteracions de les característiques dels immobles que s'han fet els últims anys i que els propietaris no han declarat “de manera completa o correcta” per evitar que, com fins ara, paguin un IBI menor del que els pertocaria. La mesura es va batejar, a desgrat del govern, com una “amnistia cadastral”, ja que els propietaris poden ara declarar el que no han notificat fins ara i se'ls exclou de possibles sancions futures, que poden anar des dels 60 fins als 6.000 euros.

El mateix cadastre d'ofici va publicant periòdicament al Boletín Oficial del Estado (BOE) els municipis que es van incloent en el programa de regularització. La primera llista, de 176 municipis, es va publicar el novembre del 2013 i només incloïa un municipi gironí, Anglès. Al llarg del 2014 hi van haver quatre publicacions més al BOE de més pobles. En total, van publicar-s'hi el nom de 53 municipis gironins més. N'hi ha de totes les comarques excepte del Pla de l'Estany. En alguns el procés ja ha finalitzat i els immobles afectats ja notaran l'augment de l'IBI aquest any, però en la majoria no serà així. Segons ha constatat el Punt Avui parlant amb els ajuntaments, en alguns tot just s'està començant a realitzar ara i en d'altres ni tan sols en tenen notícia. A més, en molts dels que sí que s'ha fet o s'està fent només afecta un nombre petit de finques. La intenció del pla és que al llarg del 2015 i del 2016 es vagin publicant al BOE tots els municipis de l'Estat, ja que la regularització teòricament ha d'afectar arreu. Ja des de l'inici, però, plana la idea que segurament el termini s'haurà d'ampliar, ja que el 2016 no s'hauran fet encara tots els municipis. De moment, pel 2015 el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha previst fer la revisió en 2.500 municipis més de tot l'Estat, tot i que no n'han transcendit els noms.

En principi, un cop publicat un municipi al BOE, el cadastre hi inicia la revisió cadastral. D'una banda, els mateixos propietaris poden voluntàriament regularitzar la seva situació notificant els canvis que s'hagin fet i pagant una taxa de 60 euros per fer la regularització. D'altra banda, el cadastre fa la seva pròpia revisió per detectar irregularitats. Bàsicament ho fa a través de fotografies aèries tot i que també es fan algunes visites físiques. Cada irregularitat detectada es comunica a l'interessat perquè, en el termini de 15 dies, pugui fer-hi al·legacions. També en aquest cas els propietaris han de pagar la taxa de 60 euros de la regularització.

(Informació elaborada per: Lurdes Artigas, Mar Vicente, Esteve Carrera, Jordi Ferrer, Nuri Forns, Emili Agulló, Joan Puntí, Jordi Casas, Ramon Esteban i Jordi Nadal).

LA XIFRA

53
municipis
Alt Empordà

És la comarca amb més poblacions afectades de la demarcació

A l'Alt Empordà hi ha vint poblacions on s'està fent la revisió del cadastre promoguda per l'Estat. El cas més polèmic ha estat el de Figueres, on l'actualització ha afectat dues mil famílies i on hi ha hagut queixes d'errors en les dades cadastrals i també pel paper que ha jugat l'Ajuntament.

Però la capital de comarca no és l'única on hi ha molts afectats. A la Jonquera hi ha unes 300 finques que s'han d'actualitzar i això pot suposar uns ingressos d'entre 200.000 i 300.000 euros a l'Ajuntament, tot i que per compensar aquestes pujades en la factura dels veïns, ha reduït el tipus impositiu de l'IBI. A Llançà, l'Ajuntament s'ha posat a disposició dels veïns per aclarir dubtes. Segons l'alcalde, Pere Vila, s'han detectat errors. “En alguns casos hi havia negligències, però també hi havia moltes errades”, va dir. A Vilaür, l'alcalde explica que hi havia habitatges que no s'havien actualitzat des dels anys vuitanta i calcula que els ingressos pujaran un 12%. I a Cantallops l'afectació també és important i els ingressos pujaran un 30%. “Abans d'aquesta actualització hi havia molta desigualtat, cases del nucli antic que havien estat restaurades i per les quals els valors no s'havien modificat mai”, diu l'alcalde. A Maçanet de Cabrenys afectarà la meitat del poble. I a Vila-sacra l'alcaldessa, Carme Barceló, critica que això és “una manera de finançar els municipis sense que l'Estat hi hagi de posar res”.

En canvi, hi ha municipis altempordanesos on l'afectació ha estat mínima. És el cas per exemple de Sant Llorenç de la Muga, Torroella de Fluvià, Pau, Garriguella i el Port de la Selva. En aquests casos, els alcaldes expliquen que els mateixos ajuntaments han anat actualitzant les dades i per tant ara no hi ha grans sorpreses. Per exemple, Josep Maria Cervera, alcalde del Port de la Selva, explica: “Hi estem molt a sobre, en part perquè són ingressos per al municipi: com que tenim recaptació pròpia, cada vegada que concedim una llicència d'obres es comunica al servei de recaptació i cada restauració o obra nova queda registrada”.

A la comarca, també hi ha ajuntaments que tindran un increment d'ingressos, ja que per primer cop les granges hauran de pagar l'IBI. A Vilamacolum, per exemple, n'hi ha una quinzena que a partir d'ara pagaran l'impost, i això farà incrementar els ingressos. El mateix passa a Torroella de Fluvià. La revisió també afecta Llers, Pedret i Marzà, Saus, Camallera i Llampaies, Santa Llogaia d'Àlguema, Colera, Bàscara, Peralada però o bé els ajuntaments en tenen poques dades, o bé el cadastre no ho ha comunitat o bé encara no s'ha portat a terme.

Gironès i Pla de l'Estany

Poca incidència a totes dues comarques

Tot i que segons el BOE són cinc els municipis del Gironès en els quals el cadastre havia de fer la revisió, els consistoris confirmen que o bé no s'ha realitzat o no els han comunicat com queda. A Sant Julià de Ramis, l'alcalde, Narcís Casassa, diu que es van acollir en un principi a la revisió, perquè les dades actuals són de finals dels anys vuitanta, però que a final d'any hi van renunciar. A Llambilles no els consta que s'hagi realitzat la revisió. A Sant Jordi Desvalls s'han actualitzat els preus, però el consistori encara no sap com han quedat. El BOE preveia també revisions a Canet d'Adri i Sant Martí Vell.

Menys incidència encara hi ha hagut al Pla de l'Estany, ja que encara cap poble ha sortit al BOE.

Garrotxa, Ripollès i Cerdanya

Olot obre la caixa dels trons en reclamar més de 6.000 revisions

A Olot, Hisenda té previst dur a terme una revisió d'ofici. De fet, és un cas singular, en el sentit que la Federació d'Associacions de Veïns ha batallat durant anys per aconseguir que el cadastre reconegués errors importants, cosa que va provocar l'anunci que ho faria d'ofici per regularitzar els valors on s'havia fet la revisió en plena bombolla immobiliària. En el cas d'Olot, la federació mantenia que hi havia afectat un col·lectiu de 5.818 garatges i magatzems unifamiliars o plurifamiliars en planta subterrània o en planta baixa, de 1.582 finques infraedificades i solars sense edificar, sobre un total de 21.351 finques urbanes. Els tribunals li han donat la raó en alguns casos. L'Ajuntament ha deixat clar que retocarà els índexs per no perdre ingressos de l'IBI. En altres municipis garrotxins, com ara Sant Feliu de Pallerols i els ripollesos i ceretans que estan a la llista del BOE, els alcaldes coincideixen que o bé no s'ha dut a terme la revisió d'ofici o bé ningú no els ho ha comunicat, tot i que saben que s'han començat.

La Selva

Trenta recursos a Anglès i “un desastre absolut” a Arbúcies

A Anglès, la revisió del cadastre es va fer el 2013 i va significar fins a 300 revisions, una trentena de les quals van acabar al contenciós administratiu. Al jutjat, la majoria es van desestimar, admeten fonts de l'Ajuntament. “Un desastre absolut”, diu l'alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga, sobre el cadastre. “A gent amb conills i gallines se'ls va comptar com a local comercial, i a un altre que té una piscina de plàstic, se li va considerar que era d'obra”. Hi va haver 400 revisions i un centenar de reclamacions. El consistori va haver de destinar personal a recollir queixes i orientar els afectats, igual que van fer a Hostalric, on l'alcalde, Josep Antoni Frias, diu que “van obrir un temps un servei d'assessorament”. A Massanes, l'alcalde, Joan Pou, va explicar que se'ls ha assegurat que els increments seran el 2016. A Riells i Viabrea s'han reduït 300 de les mil incidències “gràcies a la feina de l'Ajuntament”, diu l'alcalde, Josep Maria Bagot. Al municipi, no hi haurà grans increments en el “95% dels casos”.

Baix Empordà

Nou municipis afectats i polèmica amb finques antigues de Sant Feliu

De les nou poblacions on s'han fet o està previst fer revisions, on hi ha hagut més enrenou ha estat a Sant Feliu de Guíxols. La regidora d'Hisenda, Dolors Ligero, explica que han revisat valors d'unes 1.900 finques, d'un cens total de 13.000. La majoria van quedar pendents de regularitzar el 1990, quan hi va haver la darrera revisió. Hi predominen habitatges antics. Els increments de valors oscil·len entre el 20% i el 30%, tot i que Ligero indica que en el cas de finques antigues, que tributen quantitats força inferiors a les més noves, poden suposar encariments inferiors als 50 euros. El procés també ha aixecat crítiques per errades que han provocat increments injustificats. Per exemple, una piscina incorporada a una finca com si fos d'obra, quan en realitat era inflable. O el d'un edifici que havien considerat reformat del tot quan tan sols hi havien canviat finestres exteriors. A Calonge també han detectat errades i les altres poblacions afectades són Begur, Fontanilles, Forallac, la Tallada, Serra de Daró, Ullà i Vilopriu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona