Administracions

El Gironès vol ser metropolità

Girona, Salt, Sarrià de Ter, Fornells de la Selva i Vilablareix volen treballar més enllà dels límits de cada municipi

Crearan d'entrada un ens per regular la implantació de grans superfícies

Pot ser un punt per parlar de mobilitat o infraestructures
Girona ha fet un pas endavant generós i ha obert la porta al canvi
L'acord pot consolidar la trama ja existent al municipi de Salt

Els municipis de Girona, Salt, Fornells de la Selva, Sarrià de Ter i Vilablareix volen crear l'àrea metropolitana estratègica del Gironès per generar un gran marc de relació que vagi més enllà de cada municipi i ajudi a generar sinergies. A banda de regular la implantació de grans superfícies comercials, aquesta iniciativa ha de permetre en un futur poder discutir de manera conjunta i consensuada temes com ara la mobilitat de les persones, equipaments, infraestructures i estratègies de promoció. A grans trets, ha de permetre bastir una gran zona de promoció econòmica, però també industrial, o, a tall d'exemple, donar continuïtat a carrils bici o vies verdes, entre altres accions.

El full de ruta, però, és clar. Divendres els cinc municipis signaran un acord que tindrà com a prioritats a curt termini l'atorgament de la trama urbana consolidada i conurbada amb l'Ajuntament de Girona. El gran argument que ha permès desencallar aquest projecte ha estat la necessitat de regular la implantació de grans superfícies comercials que, de moment, no superin els 2.500 m² a municipis en què fins ara no es podien implantar, com ara Salt, Fornells, Sarrià i Vilablareix.

Aquesta és, si més no, l'opinió dels representants polítics dels cinc equips de govern que han impulsat aquesta iniciativa. Estem davant una vella reivindicació, especialment de Salt, Fornells, Sarrià i Vilablareix. Per això, l'acord preveu treballar per a l'atorgament de la trama urbana consolidada (TUC) i conurbada amb l'Ajuntament de Girona, cosa que permetrà el desenvolupament comercial, fins ara limitat, de Fornells de la Selva, Vilablareix i Sarrià de Ter, així com la consolidació de la trama ja existent al municipi de Salt. Aquesta era una reivindicació que fins ara estava tancada perquè la capital temia que el seu entorn s'omplís de grans superfícies que posessin en risc el seu comerç.

Motor per al futur

Els representants polítics dels cinc municipis tenen clar que la creació de l'àrea metropolitana estratègica és una oportunitat d'or. Salt és un municipi on l'acord permetrà consolidar la trama existent. Pel seu alcalde, Jaume Torramadé, l'acord que se signarà acompleix la llei d'acompanyament de pressupostos de la Generalitat pel que fa a superfícies comercials. Torramadé creu que aquest és un “punt de partida que ens permetrà afrontar els reptes de futur i generar llocs de treball”. A més, segons l'alcalde de Salt, el projecte permet “obrir la porta a coordinar esforços, que és molt necessari perquè permetrà tenir una visió de conjunt i no només des de cada municipi”.

L'alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent, creu que aquesta iniciativa es pot “anar ampliant a altres supòsits i altres tipus de decisions” perquè considera que “hi ha coses que afecten de manera molt semblant tots els municipis”. Un criteri que comparteix l'alcalde de Vilablareix, David Mascort, que ho amplia destacant que la iniciativa no els ha de limitar en cap sentit: “No ens ho hem de mirar només per la possibilitat de fer una trama urbana consolidada i poder fer equipaments comercials, d'entrada de 2.500 m², sinó que és el primer pas per a la creació d'un ens que fa molts anys que reclamem.”

Per Mascort, aquest ha de ser un espai on “es puguin discutir totes les coses que afecten els cinc municipis de la primera corona.” Un acord que dóna resposta, segons l'alcalde de Vilablareix, a una demanda que feien els municipis a Girona: “Ens havíem cansat de demanar a Girona que fes precisament de capital de l'àrea urbana. Amb aquest pas ens hem d'asseure i parlar de totes les coses que ens afecten de forma conjunta, com ara la mobilitat, el transport, les infraestructures, equipaments.” “És un moment històric perquè per primera vegada podrem discutir temes que ens afecten més enllà dels límits de cada municipi”, afirma.

Mateu Parera-Nieto, alcalde de Fornells de la Selva, recorda que aquesta és una reivindicació que feien des de fa molt de temps i, afortunadament, s'ha accelerat: “Aquest serà un actiu positiu per a tota l'àrea urbana de Girona i generarà beneficis també a la comarca.”

LA XIFRA

150.000
són les persones
que viuen als municipis que volen crear aquesta gran àrea metropolitana del Gironès.

LA FRASE

Cinc ajuntaments s'han posat d'acord per treballar per al futur conjunt de la comarca del Gironès
Carles Ribas
regidor d'urbanisme
S'obre la porta a coordinar esforços, que és molt necessari perquè permetrà tenir una visió de conjunt
Jaume Torramadé
alcalde de salt
Serà molt beneficiós perquè hi ha coses que afecten de manera molt semblant tots els municipis
Roger Torrent
alcalde de sarrià de ter
Per primera vegada podrem discutir temes que ens afecten més enllà dels límits de cada municipi
David Mascort
alcalde de vilablareix
Aquest serà un actiu per a tota l'àrea urbana de Girona i generarà beneficis també a la comarca
Mateu Parera-Nieto
Alcalde de fornells de la selva


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona