Administracions

La nova era de CiU

La federació torna a governar a Ripoll després de dos mandats de no fer-ho i s'ha centrat durant aquests dos anys de l'actual legislatura a promoure la vila amb l'objectiu de reactivar l'economia i el benestar dels veïns

La modificació del pla general per desencallar la urbanització de l'antiga Preparación Téxtil ha estat i és un objectiu important

CiU, al govern de Ripoll,diu que ha complert el 65 per cent dels 85 punts del seu programa

Més enllà dels esforços per reflotar l'economia de l'Ajuntament –cosa generalitzada arreu del país–, la promoció econòmica de Ripoll ha estat l'element central de la política que ha liderat CiU, que, després de les passades eleccions municipals, va tornar al govern de Ripoll després de vuit anys d'estar a l'oposició. El govern local ha impulsat diverses modificacions del pla d'ordenació urbana municipal en aquesta línia.

En aquest context, el debat generat entorn al futur del privilegiat espai que va ocupar fins al seu tancament la Preparación Téxtil ha estat durant aquests dos anys de mandat el de més contingut polític i també el més controvertit. CiU ha impulsat una modificació del pla general després d'arribar a un acord amb la propietària, que és la mateixa que tenia la fàbrica. Preveu reduir de 420 a 180 el nombre d'habitatges i fer més espais d'activitats econòmiques, una gran zona verda i un espai firal, que es construirà amb els 1,6 milions que l'Ajuntament hauria de destinar a fer un pont sobre el Ter. ERC sempre ha demanat que es repeteixi la consulta ciutadana que es va fer fa anys sobre la Preparación i s'oposa a l'espai firal. El PSC remarca la importància de crear un gran parc central i nous equipaments a la zona.

L'altre gran tema de debat municipal ha estat la posada en marxa de nous serveis: el pavelló de l'Avellaneda, el centre de tecnificació esportiva, el centre d'interpretació Terra de Comtes, el museu etnogràfic, etc. Això s'ha hagut de fer en un moment de dificultats econòmiques i financeres per a l'Ajuntament i, si hi afegim que la majoria d'aquests equipaments són heretats, tot plegat dóna llum sobre les controvèrsies generades. L'oposició manté que són necessaris i el govern no ho discuteix i busca recursos. CiU diu que ha complert ja el 65% dels 85 punts del programa.

1,6
milions d'euros hauria de destinar l'Ajuntament a construir un pont sobre el Ter, dins del projecte de recuperació dels terrenys de la Preparación Téxtil per a la vila.

LES XIFRES

65%
Grau
de compliment del programa electoral, una xifra que, segons l'alcalde de Ripoll, puja fins al 70% de compliment si es fila prim i s'analitza punt per punt
13
apartats
tenia el programa electoral amb què la federació de Convergència i Unió va concórrer a les últimes eleccions municipals, les quals va guanyar per majoria.
87
punts
concretaven els tretze capítols del programa electoral, majoritàriament encaminats a promoure la vila entesa en un sentit molt ampli.
180
habitatges són els que es construiran als terrenys de la Preparación Tèxtil, en comptes dels 420 inicialment previstos, després de la reforma del pla general.

QUÈ FALTA PER FER

Llogar les naus de la Barricona i dinamitzar les antigues colònies. Acabar el procés de modificació del POUM a la Devesa, pendent del pla especial del Ter i del Freser, i el del sector d'activitats de la carretera de les Llosses i reactivar l'enllaç de la C-17.

Fer bullir l'olla

Sovint, l'alcalde de Ripoll utilitza l'expressió fer bullir l'olla. Li agrada. Ell mateix explica que vol dir que a Ripoll hi han de passar coses, s'hi han de fer coses per atraure activitats i visitants, per generar riquesa i per fer circular els diners. Per això, el seu equip ven Ripoll a entitats foranes perquè hi facin les seves activitats, ha creat mercats específics, ha aconseguit ser capital de la cultura catalana, promou la candidatura de la portalada romànica del monestir a patrimoni de la Unesco, intenta posar en joc el sòl d'activitats econòmiques, etc. L'exalcaldessa i cap de l'oposició, Teresa Jordà (ERC), també s'ha fet seva l'expressió, però li ha donat un altre contingut i sempre que pot recorda que l'olla, per bullir, ha de tenir carn, cosa que no té la de CiU. En aquesta mateixa línia, Enric Pérez (PSC) diu que l'olla ha de bullir si té contingut. Segons ell, el govern s'ha deixat portar per la inèrcia dels projectes dels anys anteriors. L'aportació del regidor no adscrit, abans de la PxC, ha estat testimonial. Això no obstant, les dificultats uneixen i això és el que han sabut fer amb responsabilitat tots plegats. No en va el pressupost i les ordenances d'aquest any s'han aprovat per unanimitat.

Aposta pel sobiranisme

A Ripoll, bressol de Catalunya, el debat sobiranista hi està força present. L'alcalde és un dels vicepresidents de l'Associació de Municipis per la Independència. El ple s'ha declarat exclòs d'Espanya, a favor de la sobirania fiscal i de no tenir penjada la bandera espanyola a la casa de la vila. El govern espanyol ja li ha demanat explicacions. La moció més contundent ha estat la que declara el rei d'Espanya persona no grata. I tota la seva família.

PROGRAMA ELECTORAL

Projecció econòmica. És l'eix central. Suport a l'economia local, generació d'iniciatives emprenedores, mesures de suport a les empreses...

QUÈ HAN FET

S'ha ampliat la tipologia d'usos dels polígons a activitats no estrictament manufactureres; s'ha rebaixat la dimensió de la parcel·la mínima per poder donar llicència a naus amb canvi de propietari; s'ha acabat la urbanització del polígon de Rocafiguera...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona