Els regidors de Viladecavalls es mostren disposats a l'acord després de la tragèdia

El ple extraordinari en què s'escollirà l'alcalde que substituirà el difunt Sebastià Homs serà el 28 de juliol

«El que ens toca és trobar els màxims punts de suport per revifar la situació política.» Joan Olivares, regidor de l'oposició per ICV, té molt clar que, «encara que les diferències polítiques són positives, encara són més importants les relacions humanes», i amb aquest ànim es va disposar a fer tot el possible perquè el poble continuï endavant malgrat la desaparició sobtada del seu alcalde, Sebastià Homs. Una reflexió, aquesta, molt similar a la de Lluís Soler, d'ERC, malgrat que no es va voler referir en cap moment al seu antagonisme polític amb el difunt. La prioritat de tots dos és que Viladecavalls pugui sortir tan aviat com es pugui del seu actual estat de xoc, com a mínim institucionalment, i tot indica que ningú no tensarà l'elecció del nou alcalde, prevista pel 28 de juliol.

Successió incerta

Per llei, qualsevol dels grups polítics del consistori té dret a presentar el seu candidat, però sembla poc probable que CiU tingui problemes per exercir la seva majoria. Almenys, el portaveu de l'Agrupació Socialista de Viladecavalls, Francesc García Cano, té clar que, a priori, «no hi ha cap motiu per trencar l'actual acord de govern», que fa uns mesos el va situar com a primer tinent d'alcalde, per bé que considera bàsic que es mantingui el programa d'objectius: «La nostra aposta estava molt lligada al Sebastià i era prou forta, com demostra el fet que ens vam haver de deslligar del PSC. La nostra prioritat llavors, com ho és ara, era i és l'estabilitat del municipi, però és evident que esperem que la successió no suposi canvis substancials des d'un punt de vista d'ideari.»

La clau de tot plegat la té l'equilibri de forces entre Convergència Democràtica i els seus companys de coalició, Unió, ja que aquest últim partit és el més representat al grup municipal de CiU a Viladecavalls. De fet, l'únic militant de CDC que formarà part del consistori –dos dels regidors són independents– serà l'edil entrant com a número 7 de la llista electoral, Josep Faure, i l'ordre lògic marcaria que el càrrec d'Homs l'ocupés Regina Parellada, segona tinenta d'alcalde, que és d'UDC.

El president comarcal de CiU al Vallès Occidental, Lluís Ridao, va deixar molt clar que «un partit no treu ni posa alcaldes, i menys tractant-se d'un grup municipal tan heterogeni com el de Viladecavalls». Una afirmació que també li va servir per remarcar que «no és cert» que li haguessin dit a Sebastià Homs que el volien rellevar del càrrec.

Investigat per la fiscalia

L.S. / M.C.B

Lluís Ridao, president comarcal de CiU, va admetre que la fiscalia havia obert una investigació sobre irregularitats a l'Ajuntament de Viladecavalls, i que això havia provocat «un cert nerviosisme». Tot i això, va matisar que l'última reunió amb Homs, després de la qual se'n va anar cap al Pedraforca, d'on ja no va tornar, va ser de «caràcter ordinari», desmentint les informacions aparegudes en un mitjà de comunicació en què s'apuntava que li havien comunicat la voluntat d'apartar-lo del càrrec. Fonts de la fiscalia van reconèixer l'inici de la investigació, però van aclarir que estava en la fase preliminar de recollida de documents, i que en cap cas s'havia cridat Homs a declarar ni se li imputava cap delicte. «Això no es pot relacionar amb la seva mort», va defensar Francesc García Cano, que va explicar que sempre el recordarà «disfrutant, i molt», de la recent festa major del poble. «Si tenia algun problema, anava més enllà de l'àmbit polític», va afegir Ridao.

El funeral, avui a les 16 h

La cerimònia fúnebre de comiat a Sebastià Homs serà avui a les 4 de la tarda, a la capella multiconfessional del tanatori de Terrassa. Fins aleshores, amics i familiars encara li podran donar l'últim adéu a la sala de vetlla del mateix equipament. El desig de la família és que la cerimònia sigui estrictament privada, però es preveu que força veïns s'hi acostaran per mostrar el seu respecte a qui ha estat el seu alcalde els últims tres anys. Sobretot després que ahir, en la junta de portaveus, els grups municipals de l'Ajuntament van decidir acomplir la voluntat familiar de no fer-li cap homenatge municipal com havien suggerit. L'alcalde en funcions, Francesc García Cano, va explicar que «la decisió ha estat unànime perquè la voluntat familiar és la prioritària», per bé que en l'àmbit institucional els hauria agradat acomiadar-lo amb tots els honors. Ahir van arribar al consistori nombroses mostres de condol, com ara les dels alcaldes de Sabadell i Terrassa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona