Administracions

Catalunya

El PSC i CiU dirigiran a mitges el nou consell d'alcaldes

Bustos (FMC), primer, i Buch (ACM), després, presidiran el Consell de Governs Locals, que avui es constitueix

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, l'únic absent de les capitals de demarcació

El president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Manuel Bustos (PSC), serà nomenat avui president del Consell de Governs Locals, la institució de nova creació, recollida per l'Estatut, que canalitzarà les relacions entre els ajuntaments i la Generalitat, i que es pretén que esdevingui un espai per expressar una veu unitària del municipalisme. Bustos exercirà aquest càrrec fins al 2013, quan cedirà la responsabilitat al president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch (CiU), que serà president fins a les pròximes eleccions municipals.

Aquest repartiment arriba després d'un pacte entre les dues entitats municipalistes, que, juntament amb el Departament de Governació, impulsen aquest macroconsell, que neix buit de pressupost. Així doncs, els cent alcaldes que en formaran part no rebran ni sou ni dietes. El consell no tindrà cap treballador propi i les feines administratives es repartiran entre l'ACM, la FMC i Governació. “Que no valgui diners no vol dir que no farem feina”, explica el president de l'ACM i alcalde de Premià de Mar. El consell tampoc tindrà seu; la sessió d'avui tindrà lloc al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

En espera de veure quin serà el volum de treball que generarà, els seus impulsors consideren ja una gran fita la seva constitució. “Aquest òrgan reconeix el pes institucional que havíem estat reclamant”, va afirmar ahir Bustos, que hi va afegir que, mentre el sistema de finançament autonòmic ja s'ha modificat en cinc ocasions, el municipal encara està com el primer dia. Entre altres coses, aquest consell participarà en la tramitació parlamentària de les iniciatives legislatives que afectin de manera específica les administracions locals.

Majoria metropolitana

Dels cent representants, set en són membres nats (els presidents de les quatre diputacions, de l'ACM i la FMC, i l'alcalde de Barcelona). La resta són alcaldes de CiU (37), el PSC (30), ERC (10), el PP (8) i ICV (8), d'acord amb els resultats obtinguts en els últims comicis electorals. La gran majoria, un 73%, són homes, i més de la meitat, un 52%, provenen de les comarques barcelonines, especialment de l'àrea metropolitana. El Vallès Occidental és la comarca més representada, amb onze batlles, i a l'altre extrem, l'Alta Ribagorça, les Garrigues i la Garrotxa no n'hi tenen cap. De les quatre capitals de demarcació, tan sols hi falta l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont (CiU).

D'altra banda, la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, va defensar ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio la fusió de l'ACM i la FMP. “És probable que sigui un bon moment per a la fusió d'aquestes dues entitats”, va dir. Un extrem desestimat ahir per Bustos, que considera que, malgrat la unió municipalista, cada entitat “té una sensibilitat pròpia”.

LA XIFRA

100
alcaldes
formaran part del Consell de Governs Locals, que s'ha de constituir aquest matí.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona