Administracions

ALFONS QUERA

ALCALDE D'AGULLANA (ERC)

“Volem reforçar la identitat del poble”

L'alcalde veu una prioritat equilibrar despeses i ingressos i anuncia que no farà cap crèdit en dos anys

Quera diu que s'ha portat Agullana al segle XXI i que ara es fa una aposta pel manteniment

El quart mandat
Aquest és el quart mandat que encara Alfons Quera com a alcalde d'Agullana, càrrec que ocupa des de l'any 1999. És militant d'Esquerra des del 1988. Ha estat conseller nacional del seu partit i també diputat al Parlament de Catalunya.

Serà molt diferent aquest mandat que l'anterior, amb la crisi?

Sí, i tant que serà diferent el mandat. Hi haurà hagut dues èpoques. La que hem viscut les administracions fins al 2009 o el 2010, en què teníem la capacitat de fer inversions en infraestructures bàsiques, i la d'ara.

Quines van ser aquestes inversions a Agullana?

S'ha renovat xarxa d'aigua i d'enllumenat, la instal·lació del gas, s'ha separat les plujanes del clavegueram, s'han soterrat línies elèctriques i de telèfon i s'ha multiplicat la capacitat de portar aigua. També hem fet una inversió que no em puc oblidar: l'asil Gomis, que ja tenim ple. Ha estat un èxit total. En vuit mesos hem emplenat totes les places concertades. És un servei que té un sentit supramunicipal i és un èxit l'atenció a la gent gran. També hem fet millores urbanes com ara el paviment.

I a partir d'ara?

En els pròxims dos anys no farem cap crèdit a llarg termini per a inversions. Això segur. Tot i que per llei estem per sota el 75% i podríem fer-ho, no ho farem. Farem contenció en la despesa. De fet, sempre hem tingut una regla d'or, que és que les despeses no superin els ingressos. Hem fet les obres que sabíem que podíem pagar. L'endeutament era elevat l'any passat perquè l'Ajuntament va avançar uns diners que ens devien de subvencions. Ara l'hem reduït un 30% fins al 62% i la previsió és arribar al 2015 amb un percentatge baix, fins al 40 o el 50%. És un dels objectius bàsics. L'altre és mantenir els serveis que tenim i no obrir-ne cap més.

No hi haurà inversions, doncs?

N'hi ha alguna de prevista però estan subvencionades al cent per cent. Volem donar aquest missatge molt clar: que no farem cap crèdit en dos anys per poder eixugar els que s'han fet en els darrers temps per fer els serveis que posen Agullana al segle XXI. En quaranta anys no s'haurà de fer cap canvi de serveis.

Hi ha segona fase de l'asil Gomis?

Sí, la segona fase s'ajorna. Tenim una subvenció d'Habitatge de la Generalitat que l'ha ajornat i per a nosaltres no hi ha hagut cap problema, perquè amb l'espai que hi ha al centre de serveis ja anem més que sobrats. No era un projecte prioritari per a nosaltres.

Es farà el Viure al poble?
Sí, es faran unes millores de carrers al voltant de la plaça. Ho tenim finançat en un cent per cent perquè a banda del Viure al poble tenim una altra subvenció. Es preveu que es pugui executar en els pròxims mesos però insistint que no farem cap crèdit.

Cap on ha d'anar Agullana?

En el moment actual de crisi econòmica i de repensament de la societat, per a nosaltres l'eix principal és reforçar la identitat del nostre municipi. Posar en valor el patrimoni històric, cultural i implicar les entitats.Fins ara la part important era fer obres; un cop fetes les inversions útils, ara s'ha de reforçar la identitat de poble.

Com es farà?

Tenim un patrimoni arqueològic i hem creat un beca en homenatge a l'arqueòleg Miquel de Palol. Volem ressaltar la importància que ha tingut la indústria del suro, que ha estat bàsica al poble, amb els edificis modernistes que tenim, i volem ressaltar aquesta part dels últims 150 anys. Això cohesiona. També amb el tema de l'exili: tenim un projecte que hem ajornat per al 2013 i que també estava dins del programa Viure al poble.

Què pensa de la MAT ara que estan començant les obres?

Ha estat imposada per dos estats, l'espanyol i el francès. Un cop les decisions estan preses, la funció dels ajuntaments és vetllar perquè l'impacte sigui el menor per a la població. I també treballar per tenir compensacions econòmiques.Que es respecti l'entorn natural. El soterrament passa a 2,5 quilòmetres d'Agullana i a un 1,5 de l'Estrada.

S'ha de repensar la implantació eòlica amb els tràmits aturats?

Ara és el moment de replantejar-ho i millorar l'adjudicació de les ZDP. Si s'han de posar ha de ser al corredor d'infraestructures entre l'N-II i el TAV.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona