Administracions

El Baix Penedès, la comarca amb més deute per habitant

Els diners que els ajuntaments del Camp i l'Ebre devien en tancar el 2010 creixen un 8% i superen els mil euros per persona

L'endeutament es va moderar a les comarques ebrenques i es va disparar a la costa del Camp

Reus deu als bancs 137 milions, i Tarragona en deu 160

Els ajuntaments del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre van continuar recorrent al deute durant l'any 2010, el darrer del mandat passat en què es van poder concertar crèdits nous sense les restriccions que des del gener passat va imposar l'Estat. Tot i l'anunci d'aquesta tancada forçada de l'aixeta del deute, els consistoris de la demarcació tarragonina van moderar el creixement del seu endeutament per tirar endavant inversions noves, i el deute municipal tan sols s'ha incrementat d'un 8% respecte del 2009, i se situa en més de 810 milions d'euros entre tots els ajuntaments. Això suposa una desacceleració respecte del creixement detectat l'any 2009, quan els ajuntaments tarragonins es van endeutar, en xifres globals, un 15% més que el 2008.

La finalització del mandat i, sobretot, el fet que molts consistoris ja es trobin per damunt de les ràtios màximes d'endeutament respecte dels ingressos ordinaris, semblen haver fet que es moderés la contractació de crèdits nous, tot i que, en xifres globals, l'endeutament per habitant dels ajuntaments del Camp i l'Ebre va superar l'any passat la barrera psicològica dels mil euros. Així, si cada veí de la demarcació hagués hagut de contribuir a la cancel·lació del deute, cada persona hi hauria d'haver aportat 1.002 euros, per poder posar el comptador de l'endeutament a zero.

Al Camp, més crèdit

La distribució d'aquest endeutament a la demarcació, no va ser, però, ni de bon tros homogeni. De fet, el Camp de Tarragona és el territori que lidera aquest particular rànquing, amb un deute total de prop de 684 milions d'euros, la qual cosa suposa 1.098 euros per habitant, per damunt de les quantitats globals de la demarcació.

Les xifres es disparen especialment als ajuntaments de la costa, on és habitual trobar municipis en què els diners que els consistoris encara deuen als bancs supera els mil euros per habitant i, fins i tot, se situa a prop dels dos mil euros.

Així, la comarca amb un deute municipal per habitant més elevat el 2010 és el Baix Penedès, on la xifra es va situar en els 1.564 euros per habitant, com a resultat de repartir entre els veïns dels municipis els 156 milions de deute que van sumar els catorze ajuntaments que la configuren. Tal com ja havia passat el 2009, els consistoris penedesencs amb un endeutament per persona més gran van ser Cunit (on va pujar fins als 1.902 euros per habitant), el Vendrell (1.870) i Calafell (1.802).

Municipis de la costa

Les altres dues comarques del Camp de Tarragona amb un deute elevat, van ser, precisament, aquelles que tenen costa: el Baix Camp i el Tarragonès. Al Baix Camp, la mitjana del deute per habitant va ser de 1.152 euros, i al Tarragonès va baixar lleugerament fins als 1.014 euros. Reus i Tarragona encapçalen el rànquing de municipis amb un deute més alt en termes globals el 2010 (el consistori reusenc deu als bancs 137 milions d'euros, i Tarragona, 160 milions), però no és així quan la quantitat es posa en relació amb la població. En aquest cas, Cambrils i la Selva del Camp al Baix Camp, i Torredembarra i Roda de Berà al Tarragonès, presenten uns nivells d'endeutament més alts.

A l'Ebre, moderació

A les comarques ebrenques, però, els nivells d'endeutament el 2010 són molt més baixos si es comparen amb els del Camp de Tarragona, i només superen els mil euros per habitant en pocs ajuntaments. De mitjana, el deute municipal a les Terres de l'Ebre es va situar en 660 euros per persona, gairebé un 40% menys que a les comarques del Camp. És en aquesta regió on trobem la comarca amb l'endeutament més baix de tota la demarcació, la Terra Alta, on més es va moderar la contractació de crèdits, tant en termes absoluts (els dotze ajuntaments deuen en conjunt 1.882.000 euros als bancs) com en relació amb la població (146 euros per persona).

El Baix Ebre representa l'altre plat de la balança a les Terres de l'Ebre, amb 877 milions de deute per habitant, i també hi ha el cas de Tortosa, que amb 1.319 euros per habitant, és el consistori ebrenc amb un endeutament més alt l'any passat. Móra d'Ebre, Rasquera i Riba-roja d'Ebre són els altres municipis ebrencs amb més de mil euros d'endeutament per habitant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.