Un símbol de la transició

Reclamen la Creu de Sant Jordi per al primer alcalde d'Abrera, que va rebre un tret mentre feia de mitjancer entre vaguistes i la policia

Creu en la política municipal. Està orgullós d'Abrera i agraeix el suport que «sempre» ha rebut de la seva família. Reconeix, però, que el camí no ha estat gens fàcil. Manuel López va ser escollit primer alcalde democràtic d'Abrera fa 30 anys. Ara, consistoris de tot Catalunya estan aprovant en el ple una moció de suport als 30 anys d'ajuntaments democràtics, impulsada per la comissió promotora d'electes del 1979, formada per Antoni Farrés (mort a mitjan febrer), Manuel Royes i Josep Azuara, la qual inclou un reconeixement a la seva tasca i demana que li concedeixin la distinció de la Creu de Sant Jordi per «esdevenir un símbol de la transició política i una motivació per tants companys i companyes de l'època».

La moció recull un fet lamentable que va marcar la trajectòria política i personal de López. Tres mesos després de la presa de possessió com a alcalde, l'impacte d'una bala condemnaria López a una cadira de rodes. Va resultar ferit mentre feia de mediador –«complint una de les responsabilitats com a alcalde d'aquella època», assegura– entre un grup de treballadors tancats en una fàbrica del polígon industrial de Can Sucarrats i la Guàrdia Civil. «Aquell fet va impactar tothom i em va canviar la vida», assegura. Ho recorda com una etapa dura, ja que llavors era alcalde, treballava en una empresa que va aprofitar per tramitar-li la invalidesa, tenia dos fills i la seva dona estava embarassada del tercer fill. La seva perseverança, que assegura que «ha anat minvant amb els anys», va fer que acabés els quatre anys de mandat «havent creat moltes coses pel poble» i que fes un canvi de rumb professional estudiant dret i fent-se advocat.

No s'ha desvinculat mai de la política. Va començar la lluita contra els ajuntaments franquistes, l'any 1971, i es va acomiadar oficialment del món local el 2005, després d'haver fet part durant 22 anys de l'equip de govern d'Abrera, dirigit pel PSC. Va ser el cap visible de l'entesa municipal d'Abrera quan el van escollir com a alcalde, va militar al PSUC (del 1976 al 1981) i es va afiliar al PSC l'any 1996. De fet, encara ara pertany a l'executiva local del partit.

«Estic molt agraït»

«Estic sorprès i molt agraït perquè han passat 30 anys i he comprovat que la gent encara es recorden entre ells», diu López. Es considera una persona treballadora, permeable i amb capacitat de diàleg. Amb el mateix orgull que agraeix el suport de la família, fent especial referència a la seva dona, recorda: «Jo sóc d'esquerres.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona