Els ajuntaments lamenten que la llei de protecció de dades generi contradiccions

Alguns ja eviten les dades personals en la publicació d'actes, però en general reclamen criteris més clars

Calafell.

L'Ajuntament, que publica a internet tant les actes dels plens com de les juntes de govern local, reconeix que no compleix al cent per cent la llei de protecció de dades, tot i que el personal jurídic i informàtic està rebent ara formació sobre el tema. Fonts municipals reconeixen la dificultat de combinar els preceptes de l'Agència de Protecció de Dades amb els marcats per la llei de procediments administratius, que sovint entren en contradicció a l'hora de donar publicitat a adjudicacions o subvencions. «Agraïm que l'agència ens ofereixi ara uns criteris clars», van afirmar les mateixes fonts.

Torredembarra.

La web també publica periòdicament les actes dels plens, però sempre, abans que aquestes es facin públiques, s'eliminen totes aquelles dades personals que puguin vulnerar la llei de protecció de dades.

Salou

. L'Ajuntament, que feia públiques les actes de les juntes de govern, ha suspès aquesta pràctica davant el conflicte amb la protecció de les dades personals. El consistori estudiarà ara un mecanisme per tal de combinar la publicació d'aquests documents amb el respecte a aquesta legislació.

El Vendrell

. A la web municipal tan sols es poden consultar aquells edictes o decisions que han de passar, per llei, per un procés d'informació pública. Les actes dels plens i les juntes de govern, però, es poden consultar en persona a l'ajuntament.

Vila-seca.

En canvi, a Vila-seca sí que publiquen totes les actes a la pàgina web municipal, on consten diverses dades personals.

Reus.

L'Ajuntament de la capital del Baix Camp publica a internet els extractes dels acords adoptats en els plens i les juntes de govern, però mai es publiquen les actes de manera íntegra. En aquest sentit, l'Ajuntament assegura que «sempre ha vetllat per garantir la protecció de dades» i que, si el govern considera que cal incrementar el llindar de protecció, ho farà.

Cambrils.

A la web només hi posen les actes dels plens, «perquè és un document públic», explicava una font municipal.

Tarragona.

L'Ajuntament diu que està treballant conjuntament amb l'Agència de Protecció de Dades per posar-se al dia en aquesta qüestió.

Falset.

Les actes que es pengen a la web municipal no contenen mai noms de persones privades. «En aquestes actes només hi surten els noms de persones públiques, com ara els regidors, però mai el nom de persones particulars», explicava el secretari, Manel Alba. A Falset, les actes de les juntes de govern no es pengen, i el secretari considera que seria una vulneració flagrant que en aquest tipus d'actes hi sortissin dades privades de persones particulars.

Tortosa.

Ferran Bel, alcalde de Tortosa (CiU), diu que es tracta d'una contradicció. «Si els plens són públics, entenc que les actes dels plens també ho han de ser», manifesta, tot assenyalant que una altra cosa podrien ser les actes de les juntes de govern, que són a porta tancada. Per Bel, el fet que l'Agència de Protecció de Dades considere il·legal que es publique aquest tipus d'informació podria atemptar alguna vegada contra la transparència informativa. Què farà a partir d'ara l'Ajuntament de Tortosa? No ho sap, estarà a l'expectativa.

Amposta.

Manel Ferré, alcalde d'Amposta, assegura que l'Ajuntament complix «escrupolosament» la llei de protecció de dades, però veu contradictori que l'administració, d'una banda, obligue els ajuntaments a publicar els acords de govern o de ple a través d'edictes i, per una altra, prohibisca la difusió de les actes.

Gandesa.

Miquel Aubà, alcalde de Gandesa, explica que l'Ajuntament publica les actes dels plens a través de la web, però no d'una manera exhaustiva. «Per exemple en el cas de les llicències d'obres, diem qui les demana però no per a què», precisa. Aubà critica la indefinició que existix al voltant del tema de la protecció de dades. Posa com a exemple que la llei també impedix al govern passar informació als mateixos regidors de temes que no afecten la seua regidoria. «Entenc que hi ha informacions que puguen ferir, però és necessària una certa transparència», comenta.

Móra d'Ebre.

Josep Solé Biosca, alcalde de Móra d'Ebre, diu que d'entrada «això complicarà una mica més la vida als ajuntaments». De fet, l'Ajuntament de Móra d'Ebre es plantejava publicar a través de la web de l'Ajuntament les actes dels plens. «Ara potser no ho farem.»

Alcanar.

Alfons Montserrat, alcalde d'Alcanar, assenyala que el seu Ajuntament va molt en compte amb la protecció de dades. En l'últim ple van aprovar un punt per restringir l'accés a les llistes de parelles de fets, de tinença d'animals de companyia i d'altres. Temps enrere publicaven les actes dels plens a la revista Alcanar però ara ja no ho fan, perquè són excessivament extenses.

[Informació elaborada per Azahara Palomares, Mireia Lacàrcel i Roser Royo]



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona