Administracions

Política municipal

Vilassar i prou!

L'Ajuntament de Vilassar de Dalt inicia els tràmits per eliminar el “de Dalt” del nom oficial del municipi

Al·leguen motius històrics i lamenten que els seus veïns de mar facin servir el topònim simple habitualment

On és Vilassar? En funció de a qui se li formuli la pregunta, li respondrà una o altra cosa. Evidentment, tant els veïns de Vilassar de Dalt com els de Vilassar de Mar asseguren que és allà on viuen ells. Ara bé, si es pregunta a gent d'altres zones del país, tal com ha fet aquest periodista, la gran majoria es decanta pel municipi marítim. Les raons que s'acostumen a argumentar són diverses. “És que hi passa la carretera”. “Com que és més gran, ja s'entén”. “El tinc més present”. Molts, de fet, ni ho saben justificar, però són pocs els que diuen que Vilassar és el de dalt.

Aquest augment de l'assimilació del mot Vilassar amb la vila marinera fa anys que ha fet pujar la mosca al nas a un nombrós grup de veïns del municipi de l'interior, que van començar una campanya per canviar el topònim i deixar-lo tal com era al segle XVIII: “Vilassar i prou!”.

El 2004 es van aconseguir més 1.200 signatures que demanaven a l'Ajuntament el canvi del topònim. Ara, sis anys després, ERC va portar al ple l'aprovació del canvi de nom, que es va aprovar gràcies als vots a favor de l'oposició. El principal grup del govern, GEVD, amb l'alcalde Llorenç Artigas al capdavant va votar-hi en contra. La memòria justificativa de l'acord de ple destaca fonamentalment raons històriques i aporta referències documentals. “Hi ha diversos plànols del XVIII i XIX on els dos municipis s'anomenen Vilassar i Vilassar de Mar”, destaca el tinent d'alcalde i regidor de Cultura, Xavier Yelo (ERC), impulsor de la tramitació. En el rerefons, però, s'hi entreveu el rebuig a una presumpta apropiació del terme Vilassar per part dels veïns de mar. “És molt fàcil veure o escoltar el mot Vilassar fent referència a Vilassar de Mar, fins i tot en l'àmbit oficial”, destaca el regidor republicà. A Vilassar de Mar, mai han volgut entrar de manera profunda en aquest debat. Un exemple clar és que fins a dia d'avui el govern municipal no ha emès una declaració oficial sobre el tema.

Sigui com sigui, a Vilassar de Dalt tenen decidit tirar endavant el canvi de nom. Per davant encara queda una altra aprovació en seu municipal i, després, haurà de ser la Generalitat qui, a través de la comissió de toponímia, ho ratifiqui. El camí es preveu llarg i difícil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona