Administracions

Palau-saverdera reclama 66.337 euros a l’exalcalde

El ple apel·la a la responsabilitat patrimonial de Narcís Deusedas

Li retreuen que s’hagués compromès a pagar la instal·lació de dos ascensors sense la tramitació corresponent requerida

L’Ajuntament de Palau-saverdera reclama 66.337 euros a l’exalcalde Narcís Deusedas per danys econòmics causats al municipi. La quantitat reclamada correspon a l’import d’una factura que ha hagut de pagar l’actual Ajuntament i que no es considera acreditada: el cost de la instal·lació de dos ascensors en uns edificis de protecció oficial que va construir la fundació privada Família i Benestar Social a la plaça de la Constitució. Amb els cinc vots favorables de l’equip de govern (GdP-AxT), que encapçala l’alcaldessa Isabel Cortada, i tres vots en contra de l’oposició (el PDeCAT, grup al qual pertany Deusedas), el ple d’aquest mes de novembre ha aprovat apel·lar a la responsabilitat patrimonial de l’exalcalde.

Una carta del 2008

El litigi arrenca el 2016, quan l’Ajuntament va rebre un requeriment de la fundació en què es reclamava el pagament de la factura d’instal·lació dels dos ascensors, amb una carta datada del 2008 com a justificació, en la qual l’exalcalde es comprometia amb la fundació a assumir aquest cost. L’Ajuntament després ho va desestimar perquè el deute no està acreditat enlloc a l’Ajuntament, i el govern municipal entén que va ser una decisió unilateral de l’exalcalde, sense seguir el procediment ni la tramitació que tocava. La fundació ho va portar al jutjat contenciós administratiu i la sentència va ser desfavorable per a l’Ajuntament –sense entrar a valorar si l’actuació s’havia fet correctament o no–. L’Ajuntament ha pagat, però Deusedas va ser alcalde del 1987 al 2015, i per l’actual govern és incomprensible que no s’hagi tramitat abans i adequadament el deute.

“Des del 2008 van anar arribant requeriments de la fundació per pagar aquest deute i no es va pagar. Va tenir tot el temps de regularitzar-ho i de trobar recursos per pagar-ho però no és va fer”, diu l’alcaldessa actual. És per recuperar els diners públics que l’Ajuntament ha hagut de pagar que el govern municipal apel·la ara a la responsabilitat patrimonial de l’exalcalde (els 66.337 euros corresponen a la factura de 51.619 euros més les costes judicials i els interessos). Narcís Deusedas no va assistir en aquest ple i no ha volgut comentar els fets a aquest diari, al·legant problemes de salut. Els tres regidors del seu grup van votar en contra de la resolució adoptada i Jordi Compte, portaveu del grup, va intervenir en el ple per qualificar la resolució com un acte de persecució implacable contra l’antic alcalde i va avisar els regidors de l’equip de govern que podrien exposar-se a un possible delicte de prevaricació.

El PDeCAT, en contra

Compte ho va justificar pel fet que l’Ajuntament havia demanat un informe extern sobre l’oportunitat de reclamar la responsabilitat patrimonial. L’informe va concloure que l’exalcalde havia comès una negligència lleu o que, en tot cas, podien tenir part de responsabilitat els funcionaris de l’Ajuntament que no havien assessorat prou bé l’alcalde. També es concloïa que l’Ajuntament es podia haver beneficiat d’aquella operació (amb uns pàrquings municipals a l’edifici), i es recomanava arxivar el cas. “L’informe no era vinculant, i pensem que alguna cosa falla, no s’han escoltat totes les parts, no admetem que es responsabilitzi els funcionaris municipals, i no creiem que es tracti d’una negligència lleu sinó greu”, diu l’alcaldessa. Narcís Deusedas té ara la possibilitat de presentar un recurs contra la reclamació de l’Ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona