Administracions

Territori

La Diputació demana més bombers per als parcs lleidatans

El ple aprova per majoria una moció del PP arran de la polèmica del parc del Pont de Suert, que ha estat amenaçat de tancament per falta de places

La Diputació de Lleida va demanar ahir un increment de les places de bombers professionals i voluntaris al conjunt de parcs de la demarcació. Ho va fer a través del ple del mes de juliol de la institució, en què es va debatre una moció presentada pel PP que es va aprovar per majoria de tots els grups.

La portaveu popular, Dolors López, va remarcar que el problema dels bombers s’ha posat de manifest en el cas del parc del Pont de Suert, que només està integrat per bombers voluntaris i ha estat amenaçat de tancament per falta d’efectius, fins que al final s’ha arribat a un acord provisional amb el govern.

En la moció aprovada es destaca que Lleida és l’única demarcació on el nombre de bombers voluntaris supera, i de molt, el de bombers professionals, tot i ser el territori amb més superfície de massa forestal, amb més zones de muntanya, amb molts quilòmetres de carretera i, per tant, amb més riscos. El 69% del col·lectiu de bombers és voluntari i això ha posat de manifest algunes problemàtiques, com ara la darrera al parc del Pont de Suert. Dolors López va dir que, tot i que al final el parc de l’Alta Ribagorça no hagi tancat, la solució adoptada “és provisional’’, en espera d’una de definitiva al setembre. Ara s’estan cobrint les baixes gràcies a la predisposició de bombers voluntaris d’altres parcs.

En aquest sentit, en la moció es demana al govern la creació de places de bombers professionals i voluntaris, i que es reservi una partida suficient en el pressupost del 2018. Així mateix, s’insta la Generalitat a resoldre els conflictes actuals amb el cos de bombers voluntaris i a adequar-ne tant les plantilles com els marcs normatius que els afecten, per tal de mantenir la seva presència en aquelles zones on aquesta modalitat de bombers té presència i arrelament.

Reñé, contra el síndic per la visita als temporers

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, va carregar contra el síndic de greuges, Rafel Ribó, que recentment ha fet una visita a un assentament de temporers a Ponent, on va constatar les precàries condicions de vida dels treballadors. El síndic va obrir d’ofici una investigació i va demanar implicació d’institucions com ara la Diputació en aquesta problemàtica. Reñé li ha respost i ha assegurat que els pagesos i empresaris del camp de Lleida fan les coses bé, “i molt bé de forma generalitzada’’, tot i que “no absoluta’’. En aquest sentit, Reñé ha lamentat que s’estigui creant “un caldo de cultiu innecessari que dona una imatge injusta’’ que molesta molt als que ho viuen i ho pateixen, que són els pagesos i les cooperatives.

El president de la Diputació de Lleida assegura que la imatge que s’està donant sobre els assentaments de temporers a Ponent per la campanya de la fruita està “lluny de la realitat generalitzada” i afirma que el que va visitar el síndic de greuges és algun dels pocs que hi ha. Això no obstant, Reñé és partidari de “tallar de soca-rel’’ aquests casos en què els temporers malviuen en unes condicions precàries en llocs abandonats amb serveis mínims i sense higiene.

Reñé va reconèixer que li ha sabut greu que el síndic hagi vingut a Lleida i hagi estat “poc equitatiu”, ja que només ha ensenyat una part que suposa “la punteta d’una realitat que no és generalitzada”. En aquest sentit, expressa tot el seu suport als pagesos, que “fan una tasca que no és senzilla’’.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona