Salut

Els afectats d'ictus de la Cerdanya ja no hauran de desplaçar-se a Manresa

El centre hospitalari entra a la xarxa de centres que poden fer tractament d'urgència a aquest tipus de malalts

Tenen el suport de la videoconferència

Els veïns de la Cerdanya del nord i del sud afectats per un ictus poden rebre des de principi d'aquest mes d'octubre un tractament de més qualitat sense haver de desplaçar-se com fins ara a l'hospital de Manresa. Això és possible gràcies al fet que el nou hospital transfronterer de Puigcerdà ha entrat a la xarxa de centres que poden fer el tractament trombolític d'urgència d'aquest tipus de malalts. La clau de volta de tot plegat és la connexió per videoconferència amb especialistes dels hospitals més sobresortints.

Fins ara, els casos sospitosos d'ictus s'havien de traslladar a Manresa. A partir d'ara, si se sospita que es tracta un ictus es farà un escàner al pacient, que s'enviarà al neuròleg vascular de la xarxa, el qual en contacte per videoconferència amb el metge d'urgències de l'hospital de Cerdanya valorarà si el pacient és candidat a una trombòlisi d'emergència i, si és el cas, el tractament es podrà fer de manera immediata.

L'equipament per dur a terme tot el procés, inclosa la videoconferència, és en el box de reanimació del bloc d'urgències, de manera que el procediment es podrà fer sense pèrdues de temps, en presència del pacient i en temps real. Un cop restablert el flux sanguini al cervell i el pacient estigui estabilitzat, aquest podrà ser traslladat al centre de referència amb més garanties de recuperació. El Codi Ictus s'ha anat desplegant a Catalunya des del 2006 per detectar els accidents vasculars cerebrals i fer-ne el tractament. En aquests casos, la rapidesa de la resposta és crucial per aconseguir que el pacient tingui les màximes possibilitats de supervivència i les mínimes seqüeles possibles.

LA XIFRA

98
quilòmetres
hi ha entre Puigcerdà i Manresa. És un trajecte d'una hora i mitja en cotxe.

LA DATA

2006
És l'any en què
la Generalitat va començar el programa de detecció i tractament ràpids dels accidents vasculars.

Especialistes en urgències de muntanya

L'hospital de Puigcerdà ha estat el marc d'una nova edició del curs internacional de socorrisme, seguretat i urgències en muntanya, que és el mòdul presencial d'estiu de la diplomatura que organitza amb la Universitat de Girona i Mountain Medicine. El curs capacita per obtenir el diploma internacional de medicina de muntanya, el certificat internacional de medicina de muntanya o el certificat d'aprofitament del curs per a muntanyencs sense formació sanitària prèvia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia