Societat

La nevada del dimecres deixa gruixos de fins a 35 centímetres

L 'episodi més intens es viu a sectors elevats del prelitoral, a cavall de l'Alt Camp, l'Alt Penedès, el Baix Penedès i l'Anoia

La Generalitat admet errors en la gestió de la nevada però retreu a Foment la seva “falta de reflexos” a l'hora d'actuar a les carreteres de la seva titularitat

La nevada del dimecres al matí va deixar gruixos considerables al centre i sud del país per damunt dels 100 o 200 metres.

La nevada va començar a caure a les comarques de ponent durant la nit de dimarts a dimecres i es va estendre pel centre i sud del país, especialment a la zona del prelitoral, durant la matinada de dimecres.

En un primer moment la cota de neu era d'uns 400 o 500 metres, però va baixar ràpidament fins a situar-se entre els 100 i els 200 metres. Fins i tot, puntualment, es va veure nevar a nivell del mar.

Pel matí va deixar les acumulacions més importants en sectors elevats del prelitoral, de fins a 35 centímetres, i va superar els 10 centímetres a molts sectors del prelitoral Central i Sud, a punts del pla de Lleida i als cims més elevats de la serra litoral. En concret, els gruixos més importants es van recollir a l'Alt Camp, a l'Anoia, a l'Urgell, al Baix Camp, a les Garrigues, al Baix Ebre, a l'Alt Penedès, al Priorat, al Baix Llobregat, al Segrià, a la Ribera d'Ebre i al Bages.

El pla de Manlleu (Alt Camp), a 475 metres d'altitud, encapçala la llista amb 35 centímetres, i el segon al rànquing va ser la Llacuna, a l'Anoia, amb 28. A Rocallaura, a l'Urgell, en van caure 27; a Prades, al Baix Camp, 24; a la Pobla de Cérvoles, a les Garrigues, 20; al Parc Natural dels Ports, al Baix Ebre, 19; a Olesa de Bonesvalls, a l'Alt Penedès, 18; a Falset, al Priorat, 15; a Collbató, al Baix Llobregat, 12; a Lleida se'n van recollir fins a 12; a Tivissa, a la Ribera d'Ebre, també 12, i a Mura, al Bages, 10 centímetres.

Durant la matinada d'aquest dijous s'han acumulat fins a 10 centímetres de neu a les parts més elevades del Montnegre i també ha nevat al voltant de les Guilleries i el Montseny, així com al vessant nord del Pirineu.

303 tones de sal a Barcelona

La Diputació de Barcelona ha repartit durant la matinada d'aquest dijous 303 tones de sal en alguns punts dels 1.232 quilòmetres de carretera afectats per la neu, que suposen el 88% de la seva xarxa viària del territori.

20 camions llevaneu dotats amb saler utilitzats per a tasques preventives han treballat des del dimarts a les vies de titularitat de la Diputació. Així mateix, 28 camions equipats amb pala llevaneu i saler en tasques de retirada de neu ho han fet durant tot el dimecres. 23 màquines adaptades per treure la neu amb motoanivelladores i retroexcavadores han participat també en aquesta tasca, ha informat la Diputació en un comunicat.

Al marge de les tones de sal utilitzades, s'han dedicat 561 hores d'equip a retirar neu i 296 a repartir la sal per fondre-la. La Diputació disposa a més de cinc dipòsits de sal.

El govern admet errors en la gestió de la nevada

La Generalitat ha admès avui errors en la gestió de la nevada d'ahir a Catalunya, que va deixar nombrosos conductors atrapats en algunes carreteres de la xarxa principal en quedar creuats diversos camions a causa de la neu. El govern, però, ha al·legat la “falta de reflexos” de Foment, al qual ha recriminat el seu “retard” a l'hora d'enviar màquines llevaneus.

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, i el de Territori, Santi Vila, han reconegut que la nevada es podria haver gestionat millor. Per aquest motiu, faran una anàlisi “serena” i “crítica” per revisar algunes decisions i calibrar, entre d'altres qüestions, si s'havia d'haver prohibit abans la circulació de camions.

“Probablement, no tot s'ha fet bé, però també és cert que no tot s'ha fet malament”, ha al·legat avui Espadaler. El conseller afirmat que el seu departament, “amb la informació que tenia”, va prendre les decisions “adequades”.

Vila ha admès que ahir hi va haver coses “que s'havien d'haver fet millor”, però ha recordat que les circumstàncies meteorològiques van ser “excepcionals”. Segons ell, fins i tot els països més avançats del món cometen errors.

Els titulars d'Interior i de Territori han centrat les seves crítiques en l'actuació de Foment a les carreteres de la seva titularitat.

“La realitat és que a l'administració de l'Estat li costa tenir reflexos. Són molt més lents. Els costa donar una resposta ràpida”, ha dit Vila.

Tots dos han anunciat que exigiran explicacions al ministeri d'Ana Pastor per la “tardança” en l'enviament de les seves 129 màquines llevaneu a Catalunya.

Fonts de Foment han assegurat a Efe que el ministeri va complir en tot moment amb les seves obligacions, ja que van actuar de manera preventiva i van sol·licitar que es tallés la circulació de camions per les vies principals afectades pel temporal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia