Societat

Susqueda vessa i en alerta pels cabals del Ter i la Muga

Protecció Civil manté l'alerta també pel fort onatge previst per aquesta nit passada i durant avui a l'Alt i el Baix Empordà

La pluja acumulada durant la llevantada supera els 300 litres a Setcases

El temporal de pluja va amainar ahir però l'alt volum d'aigua acumulada en els rius, bàsicament el Ter i la Muga, mantenia en alerta encara a Protecció Civil, també alertada per les previsions de fort vent i d'onatge a l'Empordà.

El volum d'aigua que s'ha acumulat és molt alt. Es tracta d'un temporal que, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua, va tenir un cabal punta de 1.600 m³ d'aigua per segon i un volum de 170 hm³ i, segons el Servei Metereològic de Catalunya, ha deixat precipitacions acumulades d'entre 200 i 300 l/m² en una dotzena de punts de la demarcació –molts d'ells en les capçaleres dels rius– i que, per tant, va omplir de cop els pantans en només dos dies. Boadella ha crescut un 33% –d'emmagatzemar 30 hm³ a 40 hm³– i ha tancat el novembre al 67% de capacitat. Sau ho ha fet al 95% i Susqueda al 100%. I és que el pantà de Susqueda va començar a sobreeixir diumenge al vespre de manera suau i ahir va començar a vessar amb més intensitat. Segons l'ACA, el sistema d'embassaments Sau-Susqueda-Pasteral alliberava ahir al migdia a l'ordre de 470 m³/s, xifra que es va anar reduint gradualment a la tarda (al vespre eren uns 360 m³/s).

L'Agència Catalana de l'Aigua va informar al migdia que en general els cabals dels rius s'havien normalitzat i tenien tendència a la baixa, excepte en el cas del Ter i la Muga, on els cabals seguien en nivell d'alerta i encara podien incrementar. Algunes dades concretes per exemplificar la situació. A tot l'ample de la desembocadura del Ter a Torroella, el riu portava més de tres metres d'alçada. També a la Cellera es mantenia un cabal especialment alt. En canvi, el cabal de l'Onyar al seu pas per Riudellots de la Selva va tornar ahir a la normalitat després d'una espectacular crescuda diumenge fins a 110 m³/s. També va recuperar la normalitat el Daró a La Bisbal i el Fluvià a Olot.

Protecció Civil mantenia ahir doncs, activada l'alerta de l'INUNCAT pel cabal elevat del Ter i la Muga, però també per la previsió del Meteocat de fort onatge i vent durant aquesta nit passada i durant tot el dia d'avui a les comarques de l'Alt i el Baix Empordà. Concretament, es preveien onades de més de 4 metres d'alçada (mar blava) amb mar de fons de nord.

A més, la ciutat de Figueres mantenia activat en fase d'emergència el seu Pla d'emergència municipal i el tenien fase d'alerta quatre poblacions més: Peralada, Llançà, Verges i Girona.

Principals pluges

El temporal de llevant ha deixat precipitacions acumulades de més de 200 l/m² en diversos municipis gironins. El rècord és a Setcases, al Ripollès, que és l'únic que supera els 300 litres. Segons dades del Meteocat actualitzades fins ahir a les 10 del matí, hi havien caigut des de dijous un total de 333,7 litres. A tot Catalunya només ho superava el registre del Parc Natural dels Ports (482,2).

Hi ha una dotzena d'altres municipis gironins que van acumular entre els 200 i els 300 l/m². A banda d'Ulldeter (270,1)i Molló (262) al Ripollès , destaquen tres casos de l'Alt Empordà: Peralada, amb 275,7 litres, Espolla, amb 274,2 i Cabanes, amb 263,1. També són remarcables els gairebé 262 litres caiguts a a Maià de Montcal, a la Garrotxa.

Just per darrera se situen les quantitats recollides en els observatoris de Banyoles (244,6), Olot (225.7), Les Planes (224), Núria (216), Mieres (212,6) i Viladrau (208,8). També hi ha vuit municipis més on es va superar el llindar de 150 litres acumulats al llarg de tot l'episodi del temporal de llevant



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia