Girona té la segona major oferta turística destinada a gais i lesbianes de Catalunya

La major part dels serveis són de «gay friendly» i estan sobretot al voltant de Figueres i de Lloret de Mar

La tradició turística de la Costa Brava fa que disposi de serveis per a lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals (LGBT) i sobretot d'espais gay friendly disseminats pel territori. Encara que no arriba al nombre de Barcelona (226), Girona, i la Costa Brava en particular, té una vuitantena de serveis segons el darrer estudi que la Generalitat va encarregar a Turisme de Catalunya. La costa del Garraf (78) es troba en tercera posició, al davant de la Costa Daurada (44), la Catalunya Central (25), l'àrea Pirineus-Val d'Aran (24), les Terres de Lleida (23), les Terres de l'Ebre (18) i finalment la costa de Barcelona-Maresme (8). En total, a Catalunya hi ha comptabilitzats 525 serveis per al turisme LGBT.

Un 5% de turistes són LGBT

Un 5% de les persones que fan turisme i que arriben a Catalunya pertanyen a la comunitat LGBT. La seva capacitat de despesa és mes alta que la mitjana, en ser parelles sense descendència, persones soles amb major poder adquisitiu o que fan una elecció de la despesa més orientada a l'oci i al consum personal. La majoria de persones LGBT que fan turisme a Catalunya son homes gais en un 65%, dones lesbianes en un 25% i un 10% de bisexuals i transsexuals.

El producte turístic LGBT és molt variat, tant com ho és la mateixa comunitat, i ofereix serveis molt diversos segons a quin públic van dirigits. L'especialització segons el tipus de client canalitza la demanda i crea interès turístic. Aquests espais remarquen el respecte a la diversitat i protegeixen la llibertat personal.

El concepte «gay friendly»

L'ús del concepte de gay friendly (amigable amb el col·lectiu LGBT) pels serveis turístics s'ha estès per tota la demarcació de Girona, en gairebé un terç de l'oferta. Els turistes LGBT busquen preferentment espais gay friendly o una oferta específica. La presència d'aquest espais al territori suposa una motivació extra per a les persones lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals que fan turisme. Així, a la demarcació disposen de divuit allotjaments, entre els quals hi ha dotze hotels, tres cases rurals, un hostal i una casa de colònies. Pràcticament tots els allotjaments es consideren gay friendly, a excepció d'alguns com ara el de Prado Rebelde, a Fontclara. Pel que fa als bars, n'hi ha una dotzena; de restaurants, sis, i tres discoteques. Entre els bars restaurant hi ha La Lechuga Loca, de Sant Feliu de Guíxols; el Mas Sicars a Castell-Platja d'Aro; La Bassa Ca la Mery, de Ventalló; La Magrana, a Fonteta, i el Beri i el Chaplin, a Girona. Pel que fa a bars musicals i discoteques, el Garri Blues, de Garriguella, i la Bôite de la Magrana, de Corçà, es consideren gay friendly. Quant a ambient gai i lèsbic, hi ha l'Arena-Costa Brava, La Bubu, el You're Unbelievable i el David, de Lloret de Mar; el Different Pub i el Cosy Corner, de Castelló d'Empúries; el Mas Marcó, de Santa Cristina d'Aro, i el Natural Advanced Club, de Vilamalla.

També hi ha una galeria d'art –Arts Sebastián Moreno, de l'Escala– i altres serveis i esdeveniments. Fins fa poc hi havia un bar i llibreria especialitzada –La Llibreria, a Girona.

Blanes, la primera «gay friendly» de l'Estat

Blanes es va convertir el mes passat en el primer municipi de l'Estat espanyol a declarar-se gay friendly, per promocionar d'aquesta manera el turisme gai, lèsbic, bisexual i transsexual. Així ho va aprovar el ple de l'Ajuntament de Blanes, després que la moció presentada per la regidora d'Esquerra (ERC), Conxita Boldú, rebés el suport dels dos regidors d'EUiA, dels set regidors socialistes assistents al ple, i de dos dels set regidors de CiU, que havia donat llibertat de vot. Van votar-hi en contra o es van abstenir cinc regidors de CiU, els dos del PDB i el regidor del Partit Popular. La portaveu d'ERC creu que Blanes tindrà a partir d'ara un «plus d'identitat» i serà un destí més «plural, obert, divers i modern», amb la qual cosa s'espera atreure el turisme gai i arribar a ser un referent per al sector. Per la seva banda, el ple de Lloret de Mar va rebutjar finalment el maig passat l'adopció de la marca gay friendly per al municipi, ja que el govern municipal va argumentar que pertocava a l'organisme Lloret Turisme decidir sobre aquest afer.

El gironí Touristgay.com, el referent a internet

El portal turístic gironí Touristgay.com, és la web pionera en turisme gai i lèsbic de l'Estat espanyol. Rep unes 18.000 visites al mes de mitjana en el seu primer mig any de funcionament i es calcula que cada dia 450 persones accedeixen a la seva pàgina i s'interessen per contractar allotjaments i informar-se sobre serveis a zones com ara la Costa Brava i altres zones de Catalunya i d'arreu de l'Estat espanyol. El portal dóna informació turística en quatre idiomes i, a més dels allotjaments, també incorpora informació sobre restaurants, bars, discoteques, sales de festa, botigues i establiments de productes de salut i bellesa. Pel que fa als clients, els turistes interessats a visitar Catalunya i altres ciutats estatals són procedents principalment d'Amèrica del Nord, Alemanya i Àustria, per aquest ordre. A Catalunya, es calcula que entre un 5% i un 10% de la població pot estar interessada en aquest tipus de turisme (entre 375.000 i 750.000 persones).

Quaranta associacions arreu del país

Arreu de Catalunya hi ha una quarantena d'associacions de gais i lesbianes. A Girona hi ha el Grup de Lesbianes de Girona (GLG), l'Associació d'Homosexuals de Girona i el Front d'Alliberament Gai de Catalunya. Tots ells defensen els drets dels homosexuals i fan difusió de les activitats que es fan a la demarcació de Girona. Per exemple, el Grup de Lesbianes de Girona (GLG) és una associació sense ànim de lucre, que va néixer a Girona l'any 1996, però no va ser fins dos anys després que es va legalitzar. L'associació s'ha dedicat a treballar per l'alliberament sexual. Per altra banda, el govern de Catalunya és pioner en promoure lleis que afavoreixin la igualtat i el respecte cap a les persones LGBT. De fet, la Generalitat de Catalunya forma part de l'Associació Internacional Lesbiana i Gai, convertint-se en el primer govern nacional que accedeix a aquest organisme. L'any 2005 es va crear el Programa per al Col·lectiu Gai, Lesbià i Transsexual de la Generalitat de Catalunya i s'aprova la reforma del Codi de Família que permet l'adopció per part de les parelles de lesbianes i gais.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.