Societat

la crònica

A Biure, en bones mans

L'Esteve, de Biure, i la seva dona, Marie-Laure Sterman, se senten afortunats. No pas perquè els hagi tocat la loteria, sinó perquè, com a mínim, podran mantenir els seus animals (quatre burros i un poni) a la finca on han estat des de fa quinze anys. Ahir al matí, a tots dos i a una vintena de voluntaris se'ls va girar feina: reconstruir el cobert malmès el juliol de l'any passat pel devastador foc de l'Empordà.

Els voluntaris per ajudar l'Esteve i la Marie són d'arreu de les comarques gironines. Entre ells s'han citat mitjançant les xarxes socials i es coneixen com a samarretes negres. Hi ha gent de l'associació Tramuntana Dogs, de Figueres, que des de fa tres anys vetlla per la cura de gossos abandonats o mal cuidats i que després donen en adopció per a gent amb discapacitat. Marta Esparza és un dels membres de l'associació. Explica que a Cabanes es van salvar una setantena d'animals i que gràcies a l'avís de l'alcalde de Biure, Albert Camps, van saber que en aquest poble de 200 habitants, camí del pantà de Boadella, necessitaven ajuda. Per això, han estat al costat de la Marie-Laure, que està molt agraïda pel “suport moral”.

L'Esteve i un dels voluntaris, com ara l'Antonio, lamenten que els actes i les iniciatives d'arreu de la comarca per recaptar diners o bé l'ajut del Barça i l'Espanyol no hagin tingut efecte en els damnificats directes. Es percep desconfiança, decepció cap als polítics. Comenten que a Terrades els afectats ja han cobrat 3.000 euros però, en canvi, a Capmany, Cantallops o Biure les víctimes no han estat compensades. I això que el Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha fet arribar als ajuntaments els diners destinats a cobrir els danys. Lamenten que en algun poble s'hagi pintat el cementiri i encara no s'hagin rescabalat les víctimes d'un incendi ferotge. La Marie-Laure calcula que a la seva finca va perdre objectes per valor d'uns 20.000 euros, com ara “una formigonera, un carretó i fil de coure”, detalla el seu home.

Des que el foc va assotar l'Alt Empordà, els propietaris de la finca ho han fet com han pogut. L'Esteve i la Marie-Laure han recuperat una guingueta de gelats, de fusta, per guardar-hi material. Esperen que la Panchita (el poni) i la Charlotte, la Sherpa, el Galan i el Biurenc (els burros de raça catalana) puguin estar aviat sota cobert, on també hi haurà el menjar. Per dinar, menú amb entrants sobre uns palets i uns taulons, i arròs de la festa de la rua de carnaval del poble. Per al final del dia, l'Esteve, antic venedor d'embotits, té a punt una sorpresa per als voluntaris. Uns i altres, almenys avui, estan en bones mans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.