Urbanisme

POUM, un pas més

Altre cop per unanimitat, el ple de l'Ajuntament de Tarragona va donar el vistiplau a l'aprovació provisional del nou pla urbanístic municipal

Ara, el document torna a les mans de la Generalitat perquè Territori el revisi

Un altre pas endavant del POUM, i de retruc, un altre dia històric per a Tarragona i el seu creixement durant les tres pròximes dècades. El ple del consistori, altre cop per unanimitat, com fa dos anys amb la segona aprovació inicial, el 21 de novembre del 2008, va tornar a demostrar que quan es tracta d'assumptes de cabdal importància la unió fa la força. Un cop feta l'aprovació provisional els 35.000 fulls de què consta el nou full de ruta urbanístic hauran de passar altre cop pel sedàs de la conselleria de Territori –anteriorment de Política Territorial i Obres Públiques– perquè, si escau, hi faci els darrers retocs en la comissió d'Urbanisme. Després d'això, i un cop introduïdes les modificacions per part del consistori, s'elaboraria un text refós perquè hi donin l'aprovació definitiva.

Les raons del retard

Ahir, la sala de plens del consistori va tornar a quedar petita, cosa excepcional. La primera intervenció va ser del regidor d'Urbanisme i pare polític del pla, Xavier Tarrés, que va recordar que el document “ratifica els acords signats amb els afectats”. L'edil, a més, va afirmar que s'han incorporat els requeriments “d'obligat compliment, i molts vinguts de fora de l'Ajuntament”, amb referència a les directrius fixades des de Protecció Civil, que van provocar un endarreriment d'onze mesos. “Parlaven de la seguretat al voltant dels polígons de nova creació a Ponent”. El regidor va insistir que “amb aquells plantejaments Tarragona no podia créixer”. La solució va ser convertir el pla de millora urbana 25 en dos polígons d'actuació nous. ERC va reiterar el convenciment que “és el POUM de l'anella verda”, tot recordant que el que va votar l'equip de govern anterior el maig del 2007 s'havia fet a cuita-corrents i sobretot sense diàleg”. També va destacar que el pla aposta pel comerç, pel turisme i pel progrés.

El PP critica i aprova

L'oposició també hi va votar a favor, tot i que el PP –després de tornar a admetre que el 2007 es va equivocar perquè “la inestabilitat política no ho feia recomanable”– va carregar amb duresa contra la política de Ballesteros arran de la nova aprovació inicial, el 2008. El seu portaveu, Alejandro Fernández, considera que no era necessària una segona aprovació inicial, que l'equip de govern del PSC i ERC va tenir “excés de triomfalisme” i que això va fer que l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, anunciés “fins a 14 vegades l'aprovació del POUM”. Abans, el líder popular havia reconegut que Joan Miquel Nadal volia el seu darrer triomf polític. Tot i que també va començar la seva intervenció anunciant el seu vot favorable, la posició de CiU va ser molt menys bel·ligerant.

Coses del passat

“És un bon POUM”, va afirmar la portaveu Victòria Forns, que va refermar la intenció de ser “lleials a la ciutat i ens trobarà allà on calgui”. En canvi, la portaveu convergent va trobar bastants paral·lelismes entre el document aprovat ahir i el del 2007. “Manté bastants dels criteris de l'anterior i aprofita moltes de les coses bones que tenia”, tot insistint que “el riu continua l'eix vertebrador”. En cap cas, però, i a diferència del PP, des de CiU no es va reconèixer que el pla aprovat el 2007 havia generat alarma social i un gran neguit. L'alcalde va tancar el debat, de més d'una hora i mitja, agraint, un per un, als treballadors de l'àrea d'Urbanisme del consistori, la seva gran tasca, així com als centenars de veïns afectats, la seva paciència. “Avui –ahir per al lector– comença un nou temps d'il·lusió, de confiança, d'autoestima i de certesa. També per a la gent de fora que vol invertir a la nostra ciutat”. Tot seguit, aplaudiments.

Des del 2008, l'equip de govern de Ballesteros ha pecat d'excés de triomfalisme
Alejandro Fernández
portaveu del grup del PP
Aquest POUM continua sent bo perquè aprofita moltes coses de l'anterior
Victòria Forns
Portaveu del grup de ciu
L'expedient d'aquest POUM és el més llarg que s'ha fet mai en aquesta casa. 35.000 fulls
Xavier Tarrés
Regidor d'urbanisme
Ens atrevim a dir-ho. Aquest POUM és el de l'anella verda. Tenim un entorn natural que s'ha de protegir
Sergi de los Rios
Portaveu del grup d'ERC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.