Urbanisme

Una tercera empresa per a la reforma de la central del Molí

L’Ajuntament de Girona resol el contracte de l’última adjudicatària i aprova un nou projecte amb millores acústiques

Les obres, aturades des del juny del 2019, donaran pas a oficines municipals

La reforma de la central hidroelèctrica del Molí de Girona ha començat una altra etapa. A mitjà termini, una tercera empresa es farà càrrec de les obres, aturades des del juny del 2019, i agafarà el relleu de Comsa, a què l’Ajuntament ha resolt el contracte per incompliment.

El projecte de la central del Molí consisteix en la rehabilitació d’un edifici d’ús industrial construït l’any 1901 i reformat per a habitatges l’any 1969. Quan acabin les obres, l’espai es destinarà a oficines municipals. El projecte, actualitzat i revisat, incorpora mesures per garantir la insonorització dels espais tenint en compte que la turbina de l’antiga central encara està operativa. El projecte està valorat en 1.567.515,77 euros, i el consistori traurà ara les obres a concurs. L’actualització va ser aprovada de manera inicial en la sessió de la junta de govern local del 23 de juny.

La futura adjudicatària reprendrà els treballs que Comsa va completar només en un 27%, tot i estar-hi 25 mesos. El 2021, el consistori va decidir que no la contractaria durant dos anys. Abans, el 2016, a la central hi havia treballat Actia Iniciativas, que hi va estar un mes i es va retirar per problemes econòmics.

La parcel·la és en una finca sense divisió horitzontal, de 478 m² i que disposa de planta baixa, planta altell i dues plantes pis, amb una superfície construïda total de 1.123 m².

La central del Molí agafa el nom de l’antic molí del Mercadal i és l’“únic salt d’aigua de la séquia Monar que sobreviu a Girona”. Així ho exposa Joan Llinàs en el capítol Molins i centrals hidroelèctriques, inclòs en el llibre de Fires de Girona del 2015, La Girona de l’aigua, editat per l’Ajuntament. Llinàs també recorda que gràcies a la turbina de la central hidroelèctrica del Molí es va “activar la dinamo que, el 24 de juliol del 1886, va encendre a la Rambla i la plaça del Vi la primera xarxa d’enllumenat públic de l’Estat, a partir d’un projecte de l’enginyer Narcís Xifra”.

LA XIFRA

1,5
milions d’euros
val ara el nou projecte per convertir en oficines municipals l’antiga central del Molí

“Fàcil d’entendre i fàcil d’explicar”

El regidor d’Urbanisme i Activitats de Girona, Lluís Martí (Junts), reconeix que la remodelació de l’antiga central del Molí és una obra que s’ha allargat més del compte. “És fàcil d’entendre i fàcil d’explicar.” Per Martí, l’Ajuntament ha tingut la “mala sort” de topar amb empreses que “són incompetents a l’hora de portar un projecte”, en referència a Comsa. Admet que el cúmul d’entrebancs fa difícil que es completi la reforma abans del final d’aquest mandat. I això que les obres van començar el 2016.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva