Societat

Setanta persones han anat a les reunions d'assistència psicològica

Les reunions es fan aquest mes d'agost a cinc municipis de l'Empordà afectats pels focs

Un 25% dels assistents podria estar en situació de risc

Unes setanta persones han assistit a les reunions que la Unitat de Trauma, Crisis i Conflictes de Barcelona (UTCCB) ha organitzat des de principi de mes als municipis de Biure, Boadella, Llers, Agullana i Capmany. Dues trobades més van reunir els tècnics de la UTCCB amb, d'una banda, alcaldes, regidors i responsables de la gestió de la crisi i, de l'altra, amb els professionals dels sectors social i mèdic per posar a la seva disposició els elements que els permetran atendre la població afectada. Ingeborg Porcar, directora de la UTCCB, explica que analitzen els qüestionaris que van omplir els assistents a les reunions informatives, que permetran definir quines persones necessitaran una atenció psicològica personalitzada. Amb els primers elements recollits, Porcar avalua en un 25% dels assistents el nombre de persones que es poden trobar en situació de risc i que poden necessitar un seguiment. “Els criteris determinants són tres: què els ha passat (si van perdre l'habitatge, animals), com ho van viure (si van ser evacuats, si van quedar aïllats, envoltats de fum), i també quina era la seva situació psicològica prèvia a l'incendi”, explica Porcar.

Població agraïda

La directora de la UTCCB considera que, tenint en compte que les reunions han tingut lloc a l'agost, amb molta gent de vacances, el pla engegat ha obtingut una bona resposta i es completarà al setembre. Porcar destaca que les reunions es van desenvolupar de manera molt respectuosa i que la població es va mostrar molt agraïda per l'atenció que se'ls proposava, fet que demostra, segons Ingeborg Porcar, que hi ha una necessitat d'aquest tipus d'accions després d'una crisi com la dels focs.

El programa d'atenció psicològica per als afectats de l'incendi de juliol és impulsat conjuntament per la UTCCB i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà. És pioner a tot l'Estat i segueix el model que es va realitzar amb les víctimes de tragèdies com la d'Utoya, a Noruega

15.000 euros recollits amb una samarreta solidària dels bombers

Dos bombers del parc de Llançà han recollit en quinze dies 15.000 euros que volen destinar a un doble objectiu: ajudar els afectats per algun incendi i finançar projectes de prevenció de foc, segons ACN. Albert Masoliver i Samuel Colomer van dissenyar una samarreta amb la silueta de Catalunya i l'Alt Empordà en negre i envoltada de flames. El dibuix va acompanyat del lema 'Jo també m'he cremat'. A hores d'ara ja n'han venut 1.500, a 10 euros cadascuna. A diferència d'altres iniciatives solidàries, la meitat del diners que recullin serà per ajudar persones que han perdut l'habitatge o la seva forma de vida arran de l'incendi, però l'altra meitat servirà per finançar projectes que contribueixin a millorar l'estat del bosc. Brigades de neteja o la creació de ramats són alguns dels projectes que preveuen poder ajudar a desenvolupar.

Des de l'incendi de juliol les iniciatives solidàries s'han multiplicat per ajudar els afectats i la recuperació del territori. La major part del que es recull a concerts i esdeveniments solidaris, com la il·luminació de la basílica de Castelló d'Empúries, s'entrega al Consell Comarcal, que ja ha recollit d'aquesta manera 10.776.99 euros. En alguns municipis, però, els fons recaptats es destinaran exclusivament a projectes locals. Una altra iniciativa en curs és la de la Iaeden, que té una campanya oberta des del 4 d'agost a Verkami, amb un termini de 40 dies per recaptar 13.000 euros (1 euro/ha cremada) per destinar-los a projectes de recuperació del territori afectat. Aquest projecte ja ha recollit 4.435 euros. L'ONG Acciónatura i el portal Click Post col·laboren en la reforestació i el portal es compromet a finançar un arbre per cada persona que es registri a la plataforma. Tres nits musicals solidàries tindran lloc a Roses (25 d'agost, 18.00 h, a la Ciutadella), a Figueres (8 de setembre, 20.00 h, al Teatre Municipal El Jardí) i a Sant Climent, aquest dissabte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.