Educació

EDUCACIÓ

El copagament del bus escolar, qüestionat al Pla de l'Estany

Esponellà i Fontcoberta reclamen una solució per als pobles que tenen la població repartida en diferents nuclis

No s'han fet esperar les reaccions a l'eliminació de la gratuïtat de l'autobús escolar per als alumnes del Pla de l'Estany que visquin al mateix municipi on hi ha l'escola (el servei anomenat “no obligatori”), prevista per a l'any que ve. La mesura afecta usuaris de cinc centres situats en cinc pobles diferents, un dels quals és Esponellà. Dels 88 alumnes matriculats a la seva escola, en sortiran perjudicats els 34 nenes i nens del poble que viuen als nuclis de Vilert i Centenys. En canvi, els 28 que tenen el domicili al municipi veí de Crespià seguiran tenint el servei d'autobús gratis. “És injust perquè els de Vilert i Centenys tenen tants o més quilòmetres fins a l'escola que els de Crespià”, lamentava ahir l'alcalde d'Esponellà, Joan Farrés (CiU). El consistori entén que la llei estatal que estableix la gratuïtat del servei als nens que són de municipis que no tenen escola és injusta i recorda que el 2005 el govern de Madrid ja va deixar d'ingressar als ajuntaments amb escola unes partides destinades al seu manteniment. El consistori d'Esponellà s'ha adreçat al Departament d'Ensenyament i també a tots els grups representats al Parlament “per instar el govern de la Generalitat que faci les gestions oportunes per trobar una solució i aconseguir un repartiment més just”.

Per la seva banda, l'Ajuntament de Fontcoberta no ha fet encara cap gestió a la Generalitat, però ahir l'alcalde, Joan Estarriola (ERC), va anunciar que ho tenien previst fer de seguida. Els altres tres municipis afectats (Vilademuls, Cornellà del Terri i Porqueres) estan pendents de reunir-se amb les famílies per prendre una decisió.

Actualment el transport voluntari el paguen el Consell Comarcal i els ajuntaments. Com que la Generalitat ha anunciat que reduirà les seves aportacions als ajuntaments i als consells, el Consell ha explicat a les escoles que, molt probablement, les famílies s'hauran de fer càrrec d'una part del cost. Ara mateix, es parla d'entre 1,5 i 2 euros per alumne i dia, amb descomptes en cas de germans.

LA XIFRA

34
alumnes
dels 88 que hi ha a l'escola d'Esponellà tenen ara el servei gratuït, i l'haurien de pagar el curs vinent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.