Societat

El govern geolocalitzarà les fosses de la Guerra Civil

La Universitat Rovira i Virgili (URV) liderarà l'estudi, amb tecnologia puntera, que s'iniciarà al setembre

La Generalitat homenatja la lleva del biberó a la cota 705 de la serra de Pàndols

“No es pot perdonar a qui té la culpa d'això: al qui es va aixecar en armes, que va començar-ho, jo no el puc perdonar.” És el testimoni de Pere Torrellas, un dels soldats de la lleva del biberó que, juntament amb nou companys més, van ser homenatjats ahir a la cota 705 de la serra de Pàndols.

Com cada 25 de juliol, el Cant dels ocells va tornar a sonar entre els escenaris clau de la batalla de l'Ebre, en el marc de la Guerra Civil espanyola, just quan es complien 78 anys del pas de les tropes republicanes pel riu.

Ahir van ser homenatjats ells i els companys que hi van perdre la vida. Precisament, en un acte que va servir per deixar constància que, malgrat el pas dels anys, per a molts la ferida de la guerra continua oberta, i la Generalitat va voler deixar clar que vol tancar aquesta “assignatura pendent”.

El conseller d'Afers i Relacions Institucionals, Raül Romeva, va anunciar des de la serra de Pàndols que localitzarà i documentarà totes les fosses de la Guerra Civil, amb tecnologia puntera. “El que és molt important és recuperar la dignitat i, per recuperar la dignitat de les víctimes que van patir aquella guerra, el que cal és saber la veritat”, va assegurar Romeva.

El govern ha encarregat l'estudi a la Universitat Rovira i Virgili (URV), que el durà a terme a partir del mes de setembre. Els treballs permetran localitzar totes les fosses i també els punts on s'han trobat restes òssies humanes en superfície a la zona. De cada fossa se'n farà una fitxa amb coordenades, localització amb cartografia de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICCG), fotografia del lloc, resum històric i fonts documentals i/o orals consultades. Alhora, s'especificarà si la fossa està plenament confirmada, si és probable o bé ja ha estat intervinguda, si és de soldats (indicant l'exèrcit: republicà o rebel) o de civils, com també el nombre de persones inhumades i la relació dels òbits, si n'hi ha... Aquesta actuació permetrà completar el mapa de fosses i repressió de Catalunya, i es fa conjuntament amb l'actualització, el canvi tecnològic i la conversió de dades de la nova versió del mapa de fosses i repressió de Catalunya que estarà disponible durant l'últim trimestre d'aquest 2016.

“És l'assignatura pendent més important que tenim, no a Catalunya, sinó a tota la península, perquè aquest treball no s'ha fet”, va afegir-hi la directora general d'Afers i Relacions Institucionals, Carmen García.

Els resultats del treball permetran calibrar l'envergadura del projecte, el calendari d'obertura de fosses i el pressupost que s'hi haurà de destinar. “Si iniciem el procés és perquè el volem acabar”, va concloure Romeva.

LA FRASE

Per recuperar la dignitat de les víctimes d'aquella guerra, el que cal és saber la veritat
Raül Romeva
conseller d'afers i relacions institucionals

Actuacions també al Pirineu

El conseller d'Afers i Relacions Institucionals, Raül Romeva, també va anunciar ahir els avenços en els treballs que la Generalitat està duent a terme als municipis de Llavorsí (Pallars Sobirà) i de Tremp (Pallars Jussà), tenint en compte que la majoria de fosses civils estan localitzades a l'Ebre i al Pirineu.

En el cas de Llavorsí, s'està duent a terme un estudi de geolocalització i prospecció al llarg de 150 metres de la carretera C-13 per localitzar una fossa comuna on s'estima que hi poden haver nou civils assassinats l'any 1938. El resultat indicarà les alteracions del sòl i els punts més probables on es pot localitzar aquesta fossa, i en funció de les conclusions de la prospecció se n'analitzarà la viabilitat de fer-ne l'excavació en els mesos vinents.

A Tremp, s' han realitzat les tasques de documentació i recerca d'una fossa al cementiri del municipi, per exhumar-la al setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt