Societat

Medi ambient

Finalitzen els treballs del camí d'accés al Pedraforca

S'ha fet una actuació amb travessers de fusta a la tartera de Saldes

L'objectiu és millorar la seguretat dels excursionistes que fan el cim de la muntanya i reduir-hi el nombre d'accidents, a més d'evitar l'erosió

El Parc Natural del Cadí-Moixeró ha finalitzat les obres de millora del camí d'accés al pic del Pedraforca, per la tartera de Saldes. És la ruta principal que fan servir tres de cada quatre excursionistes per pujar i baixar la muntanya, i està malmesa. Els forts aiguats de fa dos estius hi van influir, així com també l'afluència massiva d'excursionistes al Pedraforca, ja que unes 23.000 persones fan cada any el cim. Segons el director del Parc Natural del Cadí-Moixeró, Jordi Garcia Petit, “s'ha anat erosionant i deixant una crosta de terra molt endurida que, amb el fort pendent, si no es baixa a poc a poc, provoca moltes caigudes que obliguen a intervenir el grup de rescat de muntanya dels Bombers”.

Per evitar l'erosió de la tartera i els accidents, s'ha habilitat un camí que facilitarà la ruta. Els treballs han consistit en la col·locació de travessers de
fusta, en concret troncs
de castanyer sense tractar i xarxes de tela amb pedres, que s'han fixat al terra. Es tracta d'un sistema de baix impacte integrat en el paisatge. L'itinerari s'ha dissenyat perquè el pas del temps i d'excursionistes ajudin a la seva estabilització.

Més seguretat

L'objectiu és millorar la seguretat dels excursionistes que pugen al cim des del refugi Lluís Estasen per la ruta clàssica del coll del Verdet, i baixen per la tartera. Amb aquest camí, es vol reduir el risc d'accidents derivats de relliscades i caigudes, fins ara força habituals. Tot i tenir un fort desnivell i discórrer per una zona d'alta muntanya, el camí paral·lel de fusta facilita un ascens al cim més segur, evitant la grimpada del Verdet, on també es registren accidents.

D'altra banda, l'actuació permet alliberar la tartera del gruix d'excursionistes, perquè pugui iniciar el seu procés de recuperació natural. Així, s'aconsegueix evitar la degradació dels hàbitats de tartera del Pedraforca, permetent la seva recuperació futura.

L'actuació ha anat a càrrec de les empreses Senders del Pirineu i Taller Coloma, i ha costat 50.000 euros. S'ha finançat amb una subvenció de l'Obra Social de La Caixa.

Tartera malmesa

La tartera del Pedraforca és un espai que ocupa 20 hectàrees. El sender principal té una longitud d'1,5 quilòmetres i un desnivell de 600 metres.

A la part mitjana i alta de la tartera, el camí s'ha anat malmetent amb els anys i ha arribat a desaparèixer en alguns trams, amb la qual cosa els excursionistes no tenien cap més opció que baixar per on podien, i eren nombroses les caigues, amb trencaments i esquinços.

L'any 2013 es va fer una petita intervenció al tram més baix de la tartera, però les pluges la van fer malbé. Ara s'ha fet el camí.

LES XIFRES

23.000
persones
fan el cim del Pedraforca cada any
50.000
euros
ha costat l'obra del camí de fusta


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
ciència

Asfalt autoregeneratiu i altres avenços tecnològics per a més seguretat a les vies

Tarragona
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA
societat

Els càmpings de la Costa Brava, principal allotjament turístic català

roses