Societat

Passió per Setmana Santa

La processó de Verges i el ball del Xai Be d'Olot són alguns dels actes que aquests dies es representen i remeten a un llegat amb molts segles de recorregut

Processons i manaies, Via Crucis i passions se succeiran a partir de dijous i durant tot el cap de setmana en diverses poblacions

La Setmana Santa ofereix un ampli ventall d'actes d'inspiració religiosa i recreació històrica arreu de la demarcació. Alguns acumulen segles de tradició.

ALT EMPORDÀ

Les representacions de la Passió de Sant Climent Sescebes es van iniciar el cap de setmana i les dues últimes seran els dies 25 i 27 de març a les 17.30 h, a l'Horta d'en Cusí. Enguany s'inicien els actes del 40è aniversari de les representacions, que s'allargaran fins al 2017. Uns 80 actors intervenen en la representació d'uns 90 minuts, que destaca per la teatralització de les escenes i la recreació dels oficis antics. A Castelló d'Empúries, el Via Crucis s'iniciarà divendres (19.30 h) i durarà unes dues hores, amb una primera part a càrrec dels manaies de Mieres. En total seran uns 120 participants. El Via Crucis s'inicia i acaba a la basílica, amb escenes que transcorren a les principals places del nucli històric i al pati del Palau dels Comtes. Amb textos de Joan Alsina, la representació de Castelló destaca per la proximitat dels actors amb el públic i pel realisme de les escenes. A l'Escala, la representació del Via Crucis Vivent pels carrers del nucli antic és un dels plats forts de la Setmana Santa. En aquesta ocasió hi ha diverses novetats, com la incorporació de l'escena del Ram o un canvi de recorregut –per donar més facilitats al públic, tres de les escenes es podran seguir a la plaça Víctor Català–, i part dels actors principals són nous. A Roses la processó del Silenci sortirà a les 21 h divendres, 25 de març. La processó començarà i acabarà a la plaça de l'església i passarà durant dues hores pels carrers més cèntrics entorn del temple, tot i que el recorregut s'ha variat en relació amb l'any passat per no interferir amb la zona de terrasses i bars que aquests dies atrauen molt de públic.

BAIX EMPORDÀ

El plat fort de la Setmana Santa al Baix Empordà és, indiscutiblement, la processó de Dijous Sant a Verges, testimoniada per escrit des de fa 450 anys, el 1666, però amb una referència que ja li conferia el caràcter de “costum” amb força més temps de tradició. Cada any arrossega milers de visitants al poble, que es bolca en la representació estructurada en diferents actes, el més valorat dels quals és la Dansa de la Mort, que hi perviu com a reminiscència dels ritus ancestrals de culte als difunts. L'endemà, el Divendres Sant, l'església de Sant Martí de Palafrugell serà el punt d'inici de la processó dels Dolors, a càrrec de la Confraria de la Mare de Déu dels Dolors i Santíssim Crist de la Misericòrdia (20.30 h) fins a la capella de l'antic hospital. I, a més, a Bellcaire d'Empordà es farà Divendres Sant
(22 h) la tradicional representació de l'espectacle de teatre medieval Bandera de Catalunya, la fi del comtat d'Empúries, basat en la història del poble, el seu entorn i fets clau de la història de Catalunya durant els segles XII-XIV.

SELVA

Una de les celebracions més emblemàtiques per Setmana Santa és el Via Crucis Vivent de Sant Hilari Sacalm, que tornarà a representar-se divendres, a les set a la plaça de l'Església amb la presentació dels Misteris, i a partir de les nou del vespre amb el Via Crucis pels carrers del poble. A més, també es pot visitar el Museu del Via Crucis i fer una ruta guiada per les estacions del Via Crucis, amb diferents horaris fins a les cinc de la tarda. L'associació del Via Crucis Vivent té a disposició del visitant molta informació al web Viacrucisvivent.cat, amb propostes d'allotjament, d'aparcament i altres.

A Blanes, els manaies estrenen divendres secció infantil i juvenil, els Manaies Iuniores, un grup format per 22 nois i noies pioner al territori, ja que, a banda d'aplegar components tan joves –de 6 a 16 anys–, són la rèplica exacta dels manaies de Blanes. En la majoria dels casos són fills o familiars dels originaris manaies de Blanes, ja que, des de ben petits, són els que han seguit els passos dels grans i estan avesats a la litúrgia i procediments que segueixen. La presentació del grup coincideix amb el 15è aniversari de la fundació de l'Associació Manaies de Blanes. La cercavila de presentació serà a les dotze del migdia.

GARROTXA

Ara fa nou anys, l'Esbart Olot va recuperar el ball del Xai Be, una dansa del segle XV que a mitjan XIX es va deixar de representar. La tradició marca que es balli el Dissabte de Glòria. La cita és a les set, a la plaça Major. D'altra banda, en aquest mateix escenari, però el dilluns a les dotze del migdia, es farà la Trencada de la Mona. La pastisseria Cacau ha elaborat aquest cop un gegant de xocolata que es repartirà entre “els que no tenen padrí”.

RIPOLLÈS

A les nou del vespre del Divendres Sant comença la processó dels Sants Misteris de Camprodon. Des de tres quarts de vuit, però, ja hi haurà uns actes previs, entre els que destaca el viacrucis processó de les Dones. A Campdevànol fan també una processó dels Sants Misteris, però amb la particularitat que les figures dels passos no són escultures sinó persones. El seguici el completa un cos d'armats. Surt a dos quarts de nou del Divendres Sant.

PLA DE L'ESTANY

En aquestes dates Cornellà del Terri celebra la seva festa major. L'acte més simbòlic és la Plantada de l'Arbre del Maig i el ball del Cornut. Serà dilluns, a les dotze del migdia, a la plaça del Maig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva