Societat

Commoció per les identificades

Set de les noies mortes en l'accident de l'AP-7 són italianes, dues alemanyes, una austríaca, una uzbeka una romanesa i una francesa

El xòfer de l'autocar és ingressat a l'UCI

Commoció a les Terres de l'Ebre, al conjunt del país i, especialment, a Itàlia. La celeritat en les tasques d'identificació de les víctimes mortals de l'accident de l'AP-7 a Freginals (Montsià) va permetre concretar ahir la identitat de les joves estudiants Erasmus d'entre 19 i 25 anys, set de les quals són italianes, dues alemanyes, una austríaca, una uzbeka (però sembla que amb nacionalitat austríaca també), una romanesa i una altra francesa. Tot i les dificultats per arribar fins a Tortosa que han tingut algunes famílies per la vaga de controladors aeris, la gran majoria (onze al tancament d'aquesta edició) ho van aconseguir i van contribuir a les tasques d'identificació dels cossos al tanatori municipal de Jesús (Tortosa).

Els familiars de les víctimes mortals van ser acompanyats des de la seua arribada a l'aeroport del Prat per Protecció Civil fins al Parador de Turisme de Tortosa, on es va habilitar un centre d'atenció amb un equip multidisciplinari format per psicòlegs i treballadors socials. Arribaven a un dels indrets amb més atractiu de Tortosa, amb espectaculars vistes de l'Ebre i el massís dels Ports, però que per a ells resultava totalment hostil. Després d'una primera atenció al Parador, les famílies, d'una en una, eren traslladades al tanatori, on els Mossos i l'equip forense recollien totes les dades útils per a la identificació dels cadàvers. Mostres d'ADN d'un raspall de dents, radiografies de les dents o empremtes dactilars, tot i que a diferència de l'Estat hi ha molts països europeus on no hi ha registre policial d'empremtes si la persona no té antecedents. És per això que dos dels disset forenses de l'equip activat pel Departament de Justícia són especialistes en odontologia, amb experiència en identificació de cadàvers en grans catàstrofes a través de la morfologia dental.

Tant al tanatori de Tortosa com als jutjats d'Amposta, una desena d'intèrprets del Departament de Justícia capaços de traduir en anglès, francès, italià, alemany i altres llengües assistien els ferits i els familiars en el reconeixement dels cadàvers. A més, van col·laborar per agilitar tots els tràmits judicials vinculats a l'accident, com ara l'opció de formar part del procediment i reclamar les indemnitzacions legals que puguin correspondre. “Una vegada no queden dubtes de la identitat de les víctimes, es procedirà a la repatriació dels cossos.” “Les funeràries ajuden en aquesta diligència per evitar que sigui penosa i llarga”, va manifestar el conseller d'Interior, Jordi Jané.

Però per més que se'ls ajude a assumir el dol, les famílies queden amb un sentiment de profunda tristesa. “Els ajuden a iniciar el procés de dol, que pot durar un parell d'anys”, va explicar el portaveu de Creu Roja a Tarragona, Jordi Suriñach. El pare d'una de les víctimes mortals va criticar que es traslladés els joves des de València fins a Barcelona a la matinada. “Era massa tard per conduir, amb gent jove que havia vingut a aquest país a gaudir i estudiar i al final han mort”, va dir consternat en declaracions a l'ACN el pare de Serena, italiana de 22 anys i estudiant de quart de farmàcia.

Com en molts altres indrets del país, a Tortosa un centenar de persones van fer cinc minuts de silenci a la porta de la seu de la Delegació del Govern. Van assistir-hi els vicepresidents del govern, Oriol Junqueras i Neus Munté, i els consellers d'Interior, Jordi Jané; Salut, Toni Comín; els alcaldes de Tortosa i Amposta, Ferran Bel i Adam Tomàs, entre altres càrrecs institucionals i representants de la societat civil.

Pel que fa a la situació dels ferits, ahir restaven ingressades 24 persones, entre les quals el conductor de l'autocar, de 63 anys. Tot i que primer estava previst que declarés davant la jutgessa d'Amposta que instrueix el cas, finalment la citació es va anul·lar perquè el xòfer va ser ingressat a l'UCI del Verge de la Cinta per una contusió pulmonar. Quan el seu estat ho permeti, declararà com a investigat pels delictes de lesions i homicidi imprudent.

A més del conductor, continuaven ingressats 23 estudiants, 5 en estat greu i un de crític, de 13 nacionalitats diferents i d'entre 20 i 34 anys en deu hospitals diferents. Els il·lesos o donats d'alta van ser traslladats a Barcelona.

LES XIFRES

7
víctimes
mortals eren italianes, dues alemanyes, una austríaca, una uzbeka una romanesa i una francesa.
13
nacionalitats
diferents tenen els ferits que estan ingressats en deu centres hospitalaris.

El primer ministre italià visita les víctimes

El primer ministre italià, Matteo Renzi, es va reunir ahir a la tarda amb els familiars de les víctimes al Parador de Tortosa, on se'ls allotja. Renzi, que va estar acompanyat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el conseller d'Afers i Relacions Institucionals, Raül Romeva, i el conseller d'Interior, Jordi Jané, va mantenir-hi una trobada d'una hora, i tot seguit es va desplaçar fins a l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa a visitar els ferits del sinistre. Va continuar la seua visita llampec a Catalunya a l'hospital Joan XXIII de Tarragona i i al Clínic de Barcelona, abans de tornar cap a Itàlia.

I mentre la comitiva institucional passava pel parador i es reunia al Saló del Diamant amb els familiars, a l'altra banda del recinte els turistes restaven aliens a l'ampli desplegament. “Ens han demanat que no ens acostem a la part de l'hotel on estan els de Protecció Civil, però ens hem assabentat del que passava per la ràdio”, explicava ahir María José Bernad, veïna de Begues (Baix Llobregat), que amb la seua parella va decidir passar de diumenge a dijous a Tortosa per la “tranquil·litat” de la zona. Els turistes allotjats al parador poden accedir amb vehicle fins al centre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona