Societat

Les dones cobren 7.000 euros menys que els homes

La UGT anima els treballadors a denunciar els “tics masclistes” de l'empresariat per poder actuar amb contundència

CCOO assegura que les dones són a l'últim grau de la cadena laboral

Una dona ha de treballar 80 dies més a l'any per equiparar el seu sou al d'un home amb la mateixa feina i la mateixa responsabilitat que ella. Aquesta és una de les dades que el sindicat UGT va donar a conèixer ahir, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona Treballadora, i que demostren la “bretxa salarial” que encara hi ha entre homes i dones com a conseqüència “del rol de cuidadores” que la societat ha imposat al sexe femení. Pel sindicat és important continuar avançant cap a la igualtat entre homes i dones perquè “hi ha remei” malgrat que “no s'avança prou ràpidament”.

El secretari general de la UGT, Xavier Casas, va aportar més dades sobre la desigualtat entre gèneres que hi ha en el món laboral. Així, va denunciar que el 95% dels municipis gironins tenen un atur més alt en el cas de les dones que en el dels homes, i en alguns casos les diferències són molt grans i acostumen a donar-se als pobles més petits i a l'interior, on hi ha més presència d'indústria. Per posar alguns exemples, a Albanyà a taxa d'atur del febrer passat era del 31,91%, el 28% d'homes i el 36,36% de dones; a Blanes, la taxa total d'aturats era del 20,11%, el 17,61% homes i el 22,97% dones; a Gombrèn, amb una taxa d'atur del 16,67%, un 11,11% són homes i el 23,08% restant, dones, i a Fortià, amb una taxa d'atur del 12,41%, el 9,39% són homes i el 16,79% dones. A la demarcació també hi ha poblacions en què l'atur femení està per sota del masculí, però en tots aquests casos la diferències és molt petita. La ciutat de Girona és un dels casos amb un atur del 13,72% en homes i del 13,07% en dones, i un altre és Esponellà, en què l'atur masculí al febrer va ser del 10,10% i el femení del 10%.

Paper de cuidadores

El sindicat denuncia que part d'aquesta “bretxa salarial” és culpa del paper de cuidadores que s'imposa a la dona. De fet, set de cada deu contractes laborals a temps parcial estan signats per dones i el 97% de les excedències per tenir cura d'un menor o d'una persona gran les exerceixen les dones, un percentatge que no ha variat en deu anys. Tot això ha provocat, segons Casas, que les dones estiguin més castigades en l'entorn laboral perquè “no poden promocionar-se a la feina com sí que ho fan els homes “ per la conciliació. Segons dades del 2013, a Catalunya les dones guanyaven de mitjana un 25% menys que els homes –uns 7.000 euros menys l'any– i fins a un 29% menys entre el col·lectiu de dones de més de 55 anys.

El secretari general de la UGT a Girona fa una crida als treballadors perquè “denunciïn les males pràctiques” i els “tics masclistes” d'algunes empreses. “No pararem fins que els caigui la cara de vergonya”, va dir Casas, que va assegurar que actuaran amb contundència per “matxucar” els “miserables” que “no ho han entès” encara. I va subratllar que el camí cap a la igualtat és fer més pedagogia als més petits perquè aquest és un canvi cultural. Casas també reclama al govern que desenvolupi la llei d'igualtat de Catalunya amb la implementació de la figura de l'agent d'igualtat a les empreses, així com l'aprovació d'una llei de transparència salarial.

D'altra banda, les dificultats per conciliar la vida familiar i la professional van centrar part del col·loqui que van mantenir ahir Anna Payet, professora de l'Escola d'Hostaleria; Íngrid Rahola, cofundadora de Llagurt, i Yolanda Vilà, membre de la junta de govern del Col·legi d'Advocats de Girona, en l'acte institucional que es va fer a la seu de la Generalitat. En la conversa, moderada per Jordi Grau, director d'El Punt Avui a Girona, es va remarcar la “imprescindible complicitat” dels homes perquè la conciliació sigui efectiva.

LES FRASES

La conciliació és l'assignatura pendent, i cal la complicitat dels homes
Yolanda Vilà
membre de la junta de govern del col·legi d'advocats
No totes les dones volen una baixa llarga de maternitat i hi ha homes que voldrien tenir més temps
Íngrid Rahola
cofundadora de llagurt


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona