Societat

Reobren el debat per ubicar el cementiri nuclear a Ascó

La paràlisi del projecte que va guanyar Villar de Cañas, a Conca, ha incitat alguns agents polítics a demanar-ne la revisió

La Ribera d'Ebre podria tornar a oferir-se com a seu del magatzem

Una proposta, la del PSOE de registrar una moció al Congrés per revisar l'adjudicació del cementeri nuclear a Villar de Cañas l'any 2011, projecte que ni s'ha iniciat. Un territori, el de la Ribera d'Ebre, que s'ha tornat a veure en el centre del debat en reprendre's la possibilitat de ser l'emplaçament del magatzem, proposta que serviria per diversificar el monocultiu nuclear imperant en l'economia de la comarca. I un polític, l'alcalde de Tivissa i director general de Seguretat d'Interior, Jordi Jardí, que ja ha sortir a la palestra per defensar que “Ascó és la millor localitat per instal·lar-hi el cementeri nuclear”.

Amb aquesta barreja, els veïns riberencs reprenen una proposta que semblava ja superada: la de ser la seu del magatzem nuclear. D'una banda, tant el Consell Comarcal com els principals ajuntaments implicats ja han assegurat que, per ara, no tenen intenció de reactivar la reivindicació del magatzem si finalment cau el projecte de Villar de Cañas. D'altra banda, ningú descarta que, com bé assegura Jardí, Ascó és una localitat òptima per convertir-se en seu dels residus nuclears.

Tot i que la mesura permetria generar ingressos en la malmesa economia nuclear, en procés de declivi, un dels puntals sobre els quals rau l'argumentari a favor de revocar Villar de Cañas per focalitzar el projecte en Ascó és que, d'aquesta manera, el futur estat català ja tindria un magatzem d'aquest tipus. És el raonament que han fet servir polítics com ara el diputat de Junts pel Sí, Germà Bel, que ha avançat que “s'impulse o no el projecte de Villar de Cañas, Catalunya hauria de dotar-se igualment d'un cementeri nuclear per als seus propis residus quan esdevinga un estat”.

El debat podria fer un pas endavant durant aquesta setmana, quan està prevista una reunió de la Mesa d'Alcaldes de l'Energia de Catalunya a Madrid. Si finalment es reobre el concurs per a la instal·lació del magatzem, Ascó podria competir novament amb una altra localitat, la valenciana Zarra.

Sense una posició clara del Consell Comarcal

Per ara, els consellers de la Ribera d'Ebre i la major part d'alcaldes encara no s'han definit sobre la ubicació del cementeri nuclear. Fonts properes al Consell Comarcal han volgut puntualitzar que el debat no ha arribat als despatxos de cap institució. Tot i la predisposició de Jordi Jardí, regidor de Tivissa, la resta de mandataris han volgut mostrar cautela, i encara més en un projecte que aixeca tanta controvèrsia. En les futures setmanes hi haurà novetats al respecte de la resolució d'aquest debat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona