Pirineu Art prepara una ruta de visites als tallers dels artesans del L'Alt Pirineu i l'Aran

De moment són 22 associats però es preveu que la xifra s'incrementi properament perquè hi ha força gent interessada en el projecte que té previst fer-se soci. D'oficis n'hi ha de tant variats com els que treballen l'artesania en tèxtil (cotó, llana, feltre), la fusta, el ferro, el cuir, la ceràmica, el vidre, l'orfebreria, la cistelleria, els perfums, cosmètics i sabons derivats de plantes, entre altres.

Amb la finalitat de representar i aglutinar el sector artesà professional d'arts i oficis del territori de l'Alt Pirineu i Aran, es crea el 29 d'abril d'enguany aquesta associació destinada a la difusió, la promoció i la comercialització dels productes dels i les artesanes. A més una altra funció de l'associació és la d'interlocutora amb els organismes oficials. També un dels punts importants on es vol incidir és en la manufactura de qualitat, defugint la revenda.

La intenció és facilitar la difusió i promoció dels diferents arts i oficis que es desenvolupen en el territori pirinenc. En aquest sentit, des de Pirineu Art volen tirar endavant accions conjuntes i concretes per donar a conèixer l'artesania pirinenca i ampliar el ventall de possibilitats del sector. De moment els dos projectes més importants són la web que properament es posarà en marxa i la possibilitat d'anar a veure treballar els artesans als seus respectius tallers, però també participar com s'ha fet sempre en fires arreu del territori català i fora del país, tal com explica Rosa Mari Tejedor.

Aquesta associació és pionera i única en aquest sector i aquest territori i segons explica la seva presidenta, la necessitat d'associar-se era molt gran, donades les característiques del territori i el fet que aquests artesans es troben tots ells dispersos per les muntanyes del Pirineu.

L'Associació està oberta a totes les artesanes i artesans que viuen i treballen al territori de l'Alt Pirineu i Aran i que treballen un producte propi, amb una producció reduïda i estable, i que tinguin el carnet d'artesà expedit per Artesania de Catalunya, que en garanteix la professionalitat. L'Associació a la vegada ofereix suport i assessorament als artesans i artesanes que encara no tinguin aquesta acreditació i vulguin obtenir-la, a l'hora de fer la pertinent tramitació.

Una altra tasca que Pirineu Art vol dur a terme és la de convidar els avis artesans ja jubilats del Pirineu, però que encara manufacturen artesania i han ajudat a perpetuar la tradició dels productes d'aquestes muntanyes, i portar-los a fires perquè la gent els pugui veure treballar com ho han fet sempre.

A la pàgina web de Pirineu Art hi hauran diferents seccions, d'entre les quals, un catàleg dels artesans i artesanes de l'associació, els seus productes i creacions, i el seu contacte; un bloc de notícies i un apartat amb calendari de fires i concursos, entre altres. La seu social de l'associació es troba a Esterri de Cardós i el correu electrònic per contactar amb l'Associació és [email protected].

Rosa Maria Tejedor explica que la gent comença a estar una mica saturada de tant producte «tot a cent» que s'espatlla i deteriora ràpidament, i que per aquest motiu cada cop es valora més el producte de qualitat, com el d'aquests artesans. No obstant això la crisi els afecta com a tots els sectors, però Tejedor es mostra esperançada amb el futur de l'artesania pirinenca i creu que moments de crisi com aquest poden ser positius perquè estimulen la creativitat i serveixen per fer selecció dels millors productes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
educació

Educació manté la segona línia d’I3 a l’escola Germanes Bertomeu de Mataró

Mataró

BComú exigeix informació sobre la desfilada de Vuitton al Park Güell

Barcelona
educació

El 50% del professorat del País Valencià ha seguit la vaga educativa en defensa de la llengua

barcelona
llengua

Escriptors en Llengua Catalana critica que les Pau eliminin les lectures obligatòries en català

barcelona

La Generalitat estudiarà si cataloga la casa Vallmanya

Alcarràs
societat

Primer atac d’os aquesta primavera a un ramat d’ovelles i cabres a la Val d’Aran

Naut Aran
societat

L’acampada de la UB en suport a Palestina posarà fi a la protesta demà

Barcelona
tribunals

La noia que va perdre un ull per un projectil de foam recorre l’arxiu

barcelona

L’hospital implementa la micropigmentació de l’arèola i del mugró

palamós