Societat

Les comparses portaran el pes del Carnaval de Solsona

La capital del Solsonès es prepara per a un Carnaval que es caracteritza, per primera vegada, per una major implicació de les comparses en l'organització de tots els actes de la festa

Amb més de 45 anys de tradició, el carnaval de Solsona s'ha convertit en un dels més populars de la Catalunya Central. Aquest any, a més, presenta novetats en la logística de la festa, ja que s'ha buscat una major implicació de les comparses per muntar totes els actes. “Hem volgut capgirar l'organització per tal que siguin les comparses les que ideïn i organitzin els actes i que la junta del carnaval hi col·labori econòmicament i amb el material necessari per realitzar-los”, explica el president de l'Associació de Festes del Carnaval de Solsona, Ramon Maria Casas. “Cada comparsa --prossegueix– s'ha dedicat a organitzar només una activitat, amb la qual cosa s'ha pogut implicar més.” En total 15 comparses participaran a la rua però moltes més s'han encarregat de confeccionar pràcticament tots els actes de la programació.

Un altre dels canvis a la festa rau en l'horari de les contradanses. Tradicionalment aquest acte se celebrava diumenge de Carnaval a la tarda però enguany s'ha decidit passar-lo al matí, juntament amb l'arribada de la Miss Forastera de Fora, amb l'objectiu d'arribar a molta més gent.

La festa, totalment arrelada al municipi, creix cada any en el nombre de comparses que hi volen participar, cadascuna identificada amb una bata diferent. Aquest és un dels trets singulars de la festa, ja que aquí només hi ha un dia en què la gent es disfressa i, la resta, la gent s'agrupa per comparses i assisteixen a tots els actes amb una bata de diferents colors que els identifica.

Un altre element distintiu del carnaval solsoní són els gegants bojos, una paròdia del bestiari festiu de la capital solsonina. Es tracta d'uns gegants peculiars i articulats, amb faccions molt marcades i aspecte grotesc. Destaca el Tòfol Nano, un gegant que va a collibè d'un altre i que té les cames articulades. Com tots els gegants, s'acompanyen de dues parelles de nans amb el mateix aspecte. Els solsonins que participen en la festa s'anomenen entre ells mata-rucs. I és que al programa d'actes hi ha la simulació de la penjada d'un ruc des d'un campanar.

Enguany es manté l'aposta per potenciar les actuacions musicals. Avui divendres hi haurà un concert dels Strombers i demà dissabte, d'Els Catarres, a la Sala Polivalent.

Una arribada del rei Carnestoltes sense polèmica

m.j.r.

L'entitat organitzadora espera que enguany hi hagi un Carnaval “tranquil” després de la polèmica generada l'any passat amb el fals cartell de la festa. Per aquest motiu el muntatge de l'arribada del rei Carnestoltes s'ha fet perquè “ningú el pugui manipular ni porti a confusions”. L'arribada del rei dels Poca-soltes a Solsona, demà a la tarda, vol defugir qualsevol tipus de polèmica. Per aquest motiu s'ha preparat un acte sorpresa davant del portal del Pont, que serà “completament diferent del que s'havia fet fins ara”, assegura Casas.

Amb l'objectiu de treure ferro a la controvèrsia que va sorgir l'any passat, l'Associació de Festes del Carnaval de Solsona ha preparat un muntatge “que no pugui generar polèmica”. Segons Casas, serà un acte “molt visual i que creiem que a la gent li agradarà molt”, amb el qual pretenen fer broma del rebombori generat. Els organitzadors esperen poder celebrar la festa en pau després de la polèmica engegada l'any passat per la difusió d'un fals cartell del Carnaval i per les crítiques que van rebre arran de l'acte d'arribada del rei Carnestoltes, en què es va simular un Carnestoltes independentista que abatia soldats ficticis de l'exèrcit espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia