Societat

L'essència de Mallorca crema a les places de Gràcia

Des de l'any 1993, el darrer dissabte de gener el barri barceloní s'omple d'olor de brases, balls i cants mallorquins amb els foguerons de sa Pobla

Cada darrer dissabte del mes de gener els foguerons de sa Pobla s'encenen també a la vila de Gràcia. Demà dissabte tindreu l'oportunitat de celebrar la revetlla de Sant Antoni tal com ho fan a la vila mallorquina sense moure-us de Barcelona. Foguerons, xeremiers de flabiols, simbombes, glossadors i cantadors són els protagonistes. L'encesa de les fogueres va acompanyada de tasts gastronòmics i música.

La festa començarà a les 19.30 h a la plaça de la Vila, amb una mostra de diversos elements de cultura popular. S'hi barrejaran agrupacions gracienques (gegants, els bastoners, els trabucaires i les colles de diables) amb d'altres que hauran vingut directament de la Pobla. Entre les mallorquines cal destacar els flabiolers, els xeremiers i els Dimonis d'Albopàs. Tots aquests elements faran una passada de lluïment i s'adreçaran en cercavila cap a la plaça de la Virreina. L'acte central de la festa és l'encesa de les fogueres que es fa en diverses places i carrers del barri. Aquest any se'n faran onze. En cadascuna es fa una revetlla, on la gent menja carn a la brasa, beu herbes de Mallorca i canta amb l'acompanyament d'una simbomba.

Foguerons

Dia 30, a les 21.30 h, encesa dels foguerons. Places del Diamant, de la Virreina, del Nord, placeta de Sant Miquel i carrers de Verdi del mig, Joan Blanques, Torres-plaça Gato Pérez, Llibertat, Tordera, travessia de Sant Antoni i Puigmartí.

El mallorquí que va portar la festa

mj.r.

Els foguerons de sa Pobla s'encenen a la vila de Gràcia gràcies a Antoni Torrens, el mallorquí que va portar la festa al barri barceloní. “L'any 1992 tenia dos fills que estudiaven a Barcelona. Sovint ells i els seus amics mallorquins, que es trobaven en la mateixa situació, parlaven de com enyoraven aquesta tradició de mar enllà. I jo vaig començar a moure'm, a parlar amb el regidor del districte, i fins avui dia.” Així recorda Antoni Torrens els inicis d'una festa que en la primera edició va aplegar 220 persones i que darrerament es reuneix més de 10.000, la majoria amb vincles a l'illa. La festa dels foguerons de sa Pobla a Gràcia ha servit com a lligam entre el Principat i les Illes i per deixar palès que “Mallorca no és només turisme”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia