Societat

La Generalitat obre un expedient a la comissió de bous de Santa Bàrbara

AnimaNaturalis va denunciar maltractament als animals en una celebració taurina al juliol durant la festa major del municipi

L'entitat animalista creu que la decisió pot fixar un precedent

La Generalitat ha sancionat amb 250 euros la comissió de bous de Santa Bàrbara (Montsià) per no haver evitat maltractaments i patiment als animals durant la celebració d'un acte taurí a la plaça del poble durant la festa major del passat juliol.

L'expedient sancionador del Servei del Joc i d'Espectacles a les Terres de l'Ebre, obert per una falta lleu, és fruit de la denúncia presentada per AnimaNaturalis el passat mes de setembre.

L'entitat defensora dels animals va acompanyar la seva queixa amb fotografies i imatges de vídeo. Els animalistes van enregistrar com els participants llançaven objectes com “pedres i pals de fusta” de forma “reiterada”, a més de donar “cops als animals”.

En aquest sentit, van argumentar que els vuit membres de la comissió de bous de Santa Bàrbara, que, segons la llei 34/2010 de regulació dels correbous, són els encarregats de vetllar per evitar maltractament i sofriment als animals, no van exercir les funcions per les quals van ser designats.

Al seu parer, la claredat del contingut de les imatges no deixava lloc a dubte.

Tot i que pot ser encara objecte de recurs, l'entitat confia que la sanció acabi sent ferma els pròxims mesos. “Quan interposem denúncies no esperem que tinguin èxit. La llei és massa laxa, molt ambigua. Ens ha sorprès molt positivament i ens dóna ganes de seguir”, ha valorat la portaveu de l'associació, Aïda Gascón.

Tot i que l'entitat qualifica la sanció de “simbòlica”, valora positivament que aquesta decisió pot fixar un precedent de cara a la pròxima temporada d'actes taurins. “Ens dóna ànims per continuar la nostra feina, però sabem que cada vegada ens ho posaran més difícil”, ha assegurat Gascón.

La portaveu ha recordat les dificultats per enregistrar imatges dels correbous i ha denunciat les “amenaces”, “insults” i “agressions” que pateixen.

L'entitat ha subratllat que, entre els membres de la comissió taurina de Santa Bàrbara sancionats conjuntament, figura el president de l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre, Joaquim Martí. “És una vergonya que sigui sancionat per no complir la seva obligació”, afegeix Gascón.

Els organitzadors neguen qualsevol culpabilitat

Consultat per l'ACN, Martí ha assegurat desconèixer que ha estat sancionat i ha qualificat la situació de “molt abusiva”. “És abusiu i premeditat per intentar que els taurins avorrim la festa a base de denúncies”, ha opinat. Per contra, ha destacat que moltes altres denúncies no han prosperat.

Sobre els fets concrets que se'ls atribueixen, ha negat la culpabilitat de la comissió i ha assegurat que l'acte l'organitzava l'Ajuntament de Santa Bàrbara. A més, segons ell, a les imatges no s'aprecien cops als animals “ni res”, tot i que admet que hi va haver contacte.

Al mateix temps, s'ha escudat en el fet que la comissió no és capaç de controlar els centenars o milers de persones que participen a l'acte. “Anem per la plaça perquè no es faci res. Si estàs en una punta i, a l'altra, algú toca l'animal amb el peu és impossible. No podem posar-nos en la pell de l'altra gent. Actuo per mi. S'avisa i es posen cartells. És impossible que vuit persones en controlin 3000”, ha defensat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Fan una estada al Trueta per identificar necessitats clíniques

girona
Infraestructures i serveis

Les obres d’adaptació a l’intercanviador de Verdaguer començaran a la tardor

Barcelona

El paper dels mercats per anar cap a un sistema alimentari sostenible

GIRONA
Medi ambient

Fomenta el reciclatge de l’oli domèstic amb una campanya als centres cívics

Lleida

Enderroquen l’edifici de l’Escola de Vela de Platja d’Aro

PLATJA D’ARO

Campclar i Sant Salvador, els barris més preocupants per a la Guàrdia Urbana de Tarragona

Tarragona

Descobreixen les restes d’un poblat visigot al jaciment dels Sants Metges

SANT JULIÀ DE RAMIS
ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar