Canvis reials

L'entitat de Palafolls que organitza la cercavila de Reis proposa intercanviar algunes de les carrosses amb altres municipis per garantir la novetat en cada edició i alhora fomentar l'estalvi en uns moments en què mantenir les celebracions tradicionals costa molt més

La cercavila de Reis és una de les festes més arrelades. La majoria de municipis, amb més o menys mitjans, organitzen la rua de Melcior, Gaspar i Baltasar el dia 5 de gener en una cita molt esperada pels més menuts. Palafolls no s'escapa de la tradició i, de fet, durant anys la comissió de Reis ha estat l'enveja d'altres poblacions per la vistositat i qualitat de les carrosses que formen part de la rua. Aquest aspecte, però, reclama una inversió important i, alhora, exigeix als organitzadors un repte nou cada any per diferenciar una edició de l'anterior.

Innovar en cada edició

El portaveu de la comissió de Reis, Joan Martori, admet que, amb una dotzena de carrosses a la reserva, cada cop es fa més complicat aportar elements nous a la celebració. «Per això se'ns va acudir de proposar un intercanvi amb altres pobles que es trobessin en una situació similar i afavorir la incorporació d'elements diferents, mai vistos per la gent de Palafolls», explica Martori. Una primera experiència amb el municipi veí de Pineda va funcionar i això va animar els membres de la comissió a tornar-ho a intentar aquest any. De moment, però, sembla que només la Llagosta s'ha interessat per algunes de les carrosses, «però les d'ells són llogades i no ens les poden deixar i, per tant, el tracte no es pot tancar».

Joan Martori defensa que l'interès de la iniciativa recau precisament en el fet que es tracta d'un intercanvi. «No volem llogar les carrosses, tan sols volem canviar-les per unes altres que aportin novetats a la rua per a la nit de Reis. Després, cadascú les recuperarà i tan amics», comenta. De fet, les carrosses de Palafolls són autèntiques creacions artesanals. «En la comissió hi participa gent d'oficis molt diversos, que quan es tracta d'imaginació hi aporten bona part del material necessari», assegura. I així ho demostren una balena immensa, un elefant de 900 tones «molt realista» o uns camells «que ens van sortir tan bé que se'ns fa difícil desprendre'ns».

D'altra banda, la proposta d'intercanvi també serviria per reordenar en part el magatzem, on s'acumula tot el material. «Ja hem començat a treballar en les idees de la propera nit de Reis, perquè, amb carrosses intercanviades o no, volem que la festa llueixi», assenyala el representant de la comissió.

Un centenar de participants

La comissió de Reis mou des de fa vuit anys més de cent persones al voltant de la cercavila de Reis. Reben una subvenció de l'Ajuntament de prop de 3.000 euros i amb aquesta quantitat han d'engalanar carrosses i participants. «Al grup hi ha paletes, guixaires, pintors i mecànics, i tothom hi posa el coll i molt de material, perquè si no fos així seria impossible», destaca Joan Martori. El tema de les disfresses recau en l'apartat femení de la comissió, que ha d'elaborar els vestits en funció del motiu triat per a la carrossa i que cada any demana elements nous. L'entitat també participa en el carnestoltes i pren part en altres rues de municipis veïns. Martori recorda que els interessats a intercanviar les carrosses encara hi són a temps i poden fer-ho a través del correu electrònic [email protected].



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
INFRAESTRUCTURES I SERVEIS

Renfe oferirà 400 trajectes diaris en bus per garantir la mobilitat de l’R4 i l’R8

Barcelona
SOCIETAT

El reallotjament de veïns de Sant Roc s’acaba 24 anys després

Badalona
INFRAESTRUCTURES

Unes obres a l’L2 del metro anul·laran el servei entre les estacions de Clot i la Pau

Barcelona
sOCIETAT

La Fira Argillà d’Argentona fa el pas a festival amb la República Txeca com a convidada

Argentona
societat

Girona acull el lliurament dels Premis Solidaris ONCE Catalunya 2024

girona
SOCIETAT

Quatre municipis del Maresme creen un marc comú per lluitar contra l’addicció dels joves a les pantalles

Calella

El piano per a pacients, professionals i familiars s’estén als centres de MútuaTerrassa

Terrassa

Oncolliga regala productes cosmètics per als efectes de la braquiteràpia

GIRONA
SOCIETAT

Clam per revisar la llei i incloure totes les violències masclistes

Tarragona