Osona/Ripollès

El Govern aprova definitivament el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

Es reparteix entre els municipis de Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Setcases i Molló.

Nota de premsa de la Generalitat

El Govern declara el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser

Dóna resposta a una demanda reiterada del territori, consensuada amb els principals agents econòmics i socials

Serà el catorzè de la Xarxa de Parcs Naturals de Catalunya

El Govern ha aprovat avui el decret de declaració del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, que ocupa 14.750 hectàrees, repartides entre els municipis de Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Setcases i Molló, tots al Ripollès. La declaració permetrà compatibilitzar la conservació del patrimoni natural amb el desenvolupament social i econòmic, donant resposta a una demanda reiterada del territori i consensuada amb els principals agents econòmics i socials.

El nou parc natural inclou territori pertanyent a l’espai de Capçaleres del Ter i del Freser (85%) i també a un altre espai d’interès natural –Serra Cavallera- (1%) i incorpora zones que fins ara no estava incloses en el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) (14%). L’espai té dos enclavaments, corresponents a la Vall de Núria i Ulldeter-Morens, que ja estaven exclosos del PEIN.

Tret dels enclavaments, que tenen una notable activitat econòmica i atreuen més de 300.000 visitants anualment, l’activitat més destacable dins l’àmbit protegit és la ramaderia extensiva, que es vol afavorir i consolidar amb la declaració del parc natural.

Integrar-se al parc sobre possibilitats d’acollir-se a ajuts i subvencions específics. A Catalunya, els parcs naturals existents han esdevingut dinamitzadors econòmics de primer ordre arreu on s’han implantat. Es calcula que, per cada euro invertit en un parc natural, es generen 8,8€ de valor afegit brut.

La transformació de l’espai implicarà més reconeixement i més capacitat de gestió. El nou Parc serà el catorzè de la Xarxa de Parcs Naturals de Catalunya, i comptarà amb un equip de gestió, que treballarà amb els següents objectius principals:

· Conservar els valors naturals excepcionals que caracteritzen el territori
· Promoure la ramaderia extensiva tradicional
· Facilitar la comercialització de productes i serveis relacionats amb el Parc, potenciant el turisme i les activitats de natura
· Ordenar l’ús públic, controlant la sobrefreqüentació (curses, travesses, trails)
· Reforçar els lligams a l’altra banda de la frontera, amb el Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans i les seves reserves naturals

El Parc comptarà amb una xarxa d’equipaments i serveis, distribuïts entre els municipis que en formen part, per acollir els visitants i turistes, i per facilitar la gestió administrativa. Els principals accessos seran des de Queralbs, Setcases
i Espinavell (Molló).

L’àmbit del Parc

L’àmbit defineix un espai natural singular i el darrer exemple típic de l’alta muntanya pirinenca oriental, a la frontera amb França. És un territori que s’estén entre 1.280 i 3.000 m d’alçada, i conserva molt bé els sistemes naturals alpins i subalpins, destacant per acollir espècies de vertebrats delicades, així com nombrosos invertebrats de gran interès i una flora d’alta muntanya rica i diversa.

Des del 1993, l’espai gaudeix d’una protecció bàsica que li atorga el fet d’haver estat declarat espai inclòs al PEIN i posteriorment a la xarxa Natura 2000, però aquesta protecció no era suficient per garantir la protecció del valors naturals, geològics paisatgístics i culturals, sense haver de renunciar als aprofitaments dels seus recursos naturals. A més l’espai ha de fer front a una intensitat creixent de diverses activitats de lleure i d’esport, que convé ordenar i regular, en matèria d’ús públic.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia