Vallès Oriental

El nou centre meteorològic del Turó de l’Home tindrà una superfície de 300 metres quadrats

L’edifici, que quedarà completament integrat al cim, pot ser una realitat en 15 mesos

El Centre de Referència de la Meteorologia de Catalunya substituiria l’antic refugi i observatori que va estar en funcionament al Turó de l’Home fins l’any 2004. La nova edificació, que quedarà incorporada al cim, mantindrà la figura de l’observador amb un espai per habitar-hi de manera ocasional.

El Centre de Referència de la Meteorologia de Catalunya (CRMC) que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) pretén fer al cim del Turó de l’Home, al Parc Natural del Montseny, tindrà una superfície construïda de 300 metres quadrats, amb una ocupació de l’espai de 350 metres.

El CRMC substituirà l’actual edifici que feia les funcions d’observatori i on, fins l’any 2004, hi va viure l’observador. Per això, la primera de les actuacions que requerirà aquest projecte serà l’enderroc d’aquest edifici per la posterior construcció del nou centre. Els treballs d’avaluació previs, que són assumits per la Diputació a través d’un conveni amb el SMC, ja estan a la primera fase d’exposició pública. De fet, Oriol Puig, director del SMC, fixa un termini de 15 mesos perquè el nou equipament sigui una realitat.

La intenció del SMC és la de minimitzar al màxim l’impacte d’aquest centre en un espai tan sensible com és el Turó de l’Home. Així, el projecte del nou edifici, que tindrà un traçat el·líptic donant continuïtat a la carena de la muntanya, quedarà integrat al territori a través d’una coberta vegetal on s’hi plantaran espècies pròpies de la zona. En aquesta coberta únicament hi sobresortiran els elements tècnics d’observació i de la pròpia presa de dades meteorològiques.

Les observacions que es faran inclouran paràmetres com el de les temperatures, precipitació, núvols, alçada de la neu, la humitat, vent o pressió atmosfèrica, entre altres. El CRMC servirà de suport tècnic de l’estació meteorològica automàtica de Puig Sesolles, el cim del costat. Al Turó de l’Home, també s’hi plantegen una sèrie d’observacions especials com són el seguiment de tempestes, l’estudi de les boires, de variables amb relació al canvi climàtic o l’estudi de l’atmosfera. A més, el centre també pretén recuperar i mostrar la història de l’observatori.

RECERCA I DIFUSIÓ

L’espai del CRMC estarà compost per diverses àrees. En primer lloc d’una àrea de treball, per gestionar les tasques tècniques de l’observatori, així com una àrea d’interpretació on es mostrarà la història de l’observatori meteorològic i el seu paper. L’edifici també comptarà amb una zona d’acollida per mantenir la tradició de refugi de muntanya al cim. En aquest centre també hi haurà una zona dormitori per acollir l’allotjament temporal o ocasional de l’observador.

En termes energètics, la intenció és que l’edifici pugui captar i produir energia a través d’aerogeneradors i plaques solars fotovoltaiques, així com la producció d’aigua calenta i l’aprofitament d’aigües pluvials.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tarragona

Ajornat l’inici del judici del cas Innova per problemes de salut d’una de les parts

TArragona
estats units

El Senat d’Arizona aprova derogar la llei de 1864 que prohibeix l’avortament

barcelona
societat

Ripollet organitza un dinar setmanal amb gent gran per combatre la solitud

Ripollet

Canvi del model d’atenció als infants en risc social

RUBÍ

Segons un estudi, el 14,9% d'infants es van sentir sols durant el confinament

GIRONA
Raül Balam
Xef del ‘Moments’ de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona (2 estrelles Michelin)

“El meu plat preferit és patata amb col i bacallà de Sant Pol”

Barcelona

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ