Societat

El parricida de Castelldefels es va intentar suïcidar al maig

L'home va explicar als psiquiatres que la seva esposa, a qui va matar d'un tret a casa seva, es volia divorciar

La ciutat, commocionada per l'assassinat de la dona i dos nens a mans del pare

L'home que dimecres va posar fi a la vida de la seva família a Castelldefels s'havia intentat suïcidar tres mesos abans tallant-se les venes perquè la seva dona es volia divorciar. Aquest prolegomen de la tragèdia que ha commocionat la ciutat no va ser un fet aïllat, sinó un capítol més del drama que es vivia al número 7 del carrer 13bis de la ciutat, una casa de planta baixa a pocs metres de la platja on, dimecres al vespre, la filla del matrimoni anterior de l'home va trobar quatre cossos sense vida i banyats en sang. La dona, al llit; els nens, a les seves habitacions, i el pare, el presumpte homicida, al sofà del menjador. Tots quatre amb ferides per l'arma de foc amb què el pare hauria matat la dona i els nens, un noi de 12 anys i una nena de 7, i posteriorment s'hauria suïcidat, segons la hipòtesi amb què treballa la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra.

Les discussions eren freqüents entre en Roberto, un uruguaià de 61 anys, i la Marina, una bielorussa de 45, tots dos amb nacionalitat espanyola, igual que els nens. Així ho explicaven ahir els veïns del carrer, que van trucar en alguna ocasió a la policia local. “Hi vaig trucar fa uns mesos perquè sentia crits forts i insults, i sentia plorar els nens”, va relatar ahir Josefina Garcia, que viu a l'altra banda del carrer. Segons els veïns, eren persones reservades que a penes es relacionaven al carrer i que discutien sovint. “Jo només els veia quan pujaven al cotxe i l'home duia sempre gorra, per la qual cosa a penes se sabia quina cara feia. Als nens els sentia a la piscina, però no els veia mai al carrer”, relatava la veïna. Les discussions eren freqüents, “amb crits i insults de tots dos”, va subratllar ahir Garcia, que va afegir que la parella era capaç de muntar una festa després d'una enganxada forta “i estar-s'hi fins a les tantes”. La policia local va acudir quatre vegades al domicili del carrer 13bis, però mai es va presentar cap denúncia, per la qual cosa el presumpte parricida no tenia antecedents.

BMW i gimnàs diari

Una imatge ben diferent tenien de la parella els treballadors d'El Xiringuito de la Platja, un restaurant a pocs metres del mar que la família freqüentava. Commocionats quan es van assabentar de la tragèdia, la Miriam i en Julio van assegurar que era una família de tracte cordial que hi menjava sovint, uns dies de menú i uns altres a la carta, i que la parella semblava que tenia una bona relació. La filla gran, la que va trobar els cadàvers, “estava aquí de vacances amb la seva mare”, segons els treballadors del restaurant.

Tots els testimonis van coincidir a afirmar que, aparentment, la família tenia un ritme de vida alt, tot i que no van saber explicar a què es dedicaven. La Marina acudia cada dia al gimnàs Accura, a Gavà, on la quota difícilment baixa dels 100 euros mensuals. En Roberto conduïa un BMW, que ahir estava aparcat al costat de casa seva, on la família vivia feia quatre o cinc anys, segons els veïns, tot i que feia poc temps que hi estaven empadronats, segons el consistori. Ahir al matí encara s'hi podien veure restes de la vida quotidiana de la família. Hi havia tovalloles esteses assecant-se damunt de les cadires i encara funcionava el robot que netejava la piscina. La porta d'entrada estava guarnida amb una corona d'estil nadalenc. I un tobogan de plàstic posava en evidència que, fins fa poc, hi havia nens jugant al jardí.

L'Ajuntament reprova el crim i decreta tres dies de dol

L'Ajuntament de Castelldefels, a través d'una moció que es va aprovar en un ple extraordinari, va reprovar ahir “amb tota la fermesa aquest acte criminal”. L'alcaldessa de la ciutat, Candela López, va llegir la declaració institucional després d'un minut de silenci que va aplegar un centenar de persones davant de l'ajuntament. En la declaració, tots els grups polítics manifestaven: “La tristesa ha envaït el cor de les nostres conciutadanes i dels nostres conciutadans arran dels fets que van tenir lloc ahir a la nit [per dimecres] a la nostra ciutat, on quatre persones d'una mateixa família han vist segades les seves vides.” A més de mostrar la repulsa pel crim, el consistori va voler manifestar el condol a familiars i amics de les víctimes i va decretar tres dies de dol, en què les banderes onejaran a mig pal i se suspendran tots els actes oficials i manifestacions de caire lúdic al carrer. Castelldefels està a punt de començar la festa major, que se celebra entre el 14 i el 16 d'agost. Ahir es va suspendre La llegenda del Gar-i-Got, un espectacle programat com a primer acte de la festa major, i també el lliurament del Certificat de Turisme Familiar per part de la Generalitat.

En declaracions posteriors als nombrosos mitjans que es van aplegar a l'ajuntament, l'alcaldessa es va limitar a recordar que el cas està sota secret de sumari i va reiterar que els serveis municipals estan a disposició de la investigació.

També la Generalitat va condemnar l'assassinat múltiple i va expressar el seu condol als familiars, mentre que la presidenta de l'Institut Català de la Dona, Montse Gatell, va reiterar el compromís del govern de continuar avançant en la lluita contra la violència masclista. El ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Alfonso Alonso, per la seva banda, va animar la societat a denunciar les agressions de violència masclista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CASTELL I PLATJA DA’RO

La primera llavor de la cooperació Guíxols-Vall d’Aro, al mercat laboral

CASTELL I PLATJA D’ARO

Nova càtedra en sostenibilitat a la UPC de Terrassa en col·laboració amb TÜV SÜD

TERRASSA
GIRONA

Uns 900 infants participaran en la 16a edició de la Fira de la Ciència

GIRONA
recerca

Un estudi de la UAB obre la porta a noves teràpies contra el Parkinson

Cerdanyola del Vallès
GIRONA

Més de 700 multes per dificultar l’accés a la via pública en menys de 15 dies

GIRONA
Educació

Famílies de Barcelona reclamen modificar els criteris de preinscripció a I3

Barcelona
administració

Neix una entitat per difondre la història i la cultura de Roses

roses
Raúl Montilla
Periodista i escriptor

“Emigrar és molt dur, és un joc d’identitat molt bèstia”

Cornellà de Llobregat
SOCIETAT

ADF, 15 entitats i un restaurant a Els Bellots

TERRASSA